Má smysl tahat odbočku od HDS v CYKY 4x10?

<< < (10/10)

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Václav Třetí  21.05.2020, 05:21

Teď je otázka, zda není zapojení PEN přes elměr spolehlivější než přes starý můstek, ještě mnohdy nedostatečné velikosti.

Stačí, aby technik při výměně elektroměru špatně dotáhl svorku a škodní událost je na světě.
To je myslím hlavní důvod zákazu průběžného PEN.

Václav Třetí:
  Tento problém je v principu o člověku -  tedy lidský faktor.

Zde se naskýtá základní otázka jaké techniky tedy posílá distributor měnit nebo montovat elměry a nakolik jim věří. Každý elměr má hlavní svorky se zdvojenými šrouby, pravděpodobnos t špatného utažení obou šroubů je prakticky nulová, pokud je technik pečlivý. Problém může být také příliš tvrdá pracovní norma a technik nemá čas práci provést řádně a zkontrolovat si ji.

Další problém mohou být znalosti a zkušenosti techniků. Před pár léty se v Plzni mladý nezkušený technik při výměně elměrů dopustil fatálního omylu. V objektu ze začátku 70. let, kde byly ještě použity kabely se starým barevným značením fází černá-červená-modrá, použil modrý vodič jako vodič N, tedy zapojil část bytů na 400V. To bylo zničených spotřebičů! Naštěstí se nestal žádný zásadní úraz ani smrt.

To jsou ovšem ojedinělé problémy, moje zkušenost je, že většina techniků svoji práci zná a dělá velmi pečlivě a dobře.

P.S. Kol. Franěk se bude možná zase usmívat pod vousy, že píši pár let, ale když se člověk točí kolem elektriky přes 50 let, tak se dva-tři roky nebo deset let zdají být skoro totéž. Tímto srdečně  (poklona) !

Jan Franěk:
Mě celé to téma přijde úsměvné. Jednak to je otázka především na projektanta konkrétního díla a pak se domnívám, že každý elektrikář který k tomuto přijde, automaticky navrhne jako minimum 4x10, nebo 5x6mm CYKY. Nevidím smysl v ničem horším, spíš naopak. Tedy mohu to podle potřeby posílit průměrem, nebo počtem vodičů. Prostě nejsnašší a nejpřehlednějš í cestou je dodržování obvyklých standardů. Pokud někdo něčím z tohoto z jakéhokoliv důvodu vybočí, tak teprve přichází chvilka na důkladné znalosti norem a předpisů, kdy se rozehrává jemná šachová hra mezi techniky(Slovy Milana H.  ;D )

Trochu i to připomíná použití kabelů na zásuvky v bytové výstavbě. Pokud použiji CYKY 3x2,5, nemusím moc řešit, protože jde o doporučený standard. Když ale chci trochu ušetřit a natahám 3x1,5 CYKYnu, musím provést výpočty a ověření toho řešení, což je taková pakárna navíc, že to nepřeváží rozdíl v ceně těchto kabelů. Tedy alespoň dle mne.

To je má odpověď na položenou otázku  ;)

Citace: Václav Třetí  21.05.2020, 12:37

P.S. Kol. Franěk se bude možná zase usmívat pod vousy, že píši pár let, ale když se člověk točí kolem elektriky přes 50 let, tak se dva-tři roky nebo deset let zdají být skoro totéž. Tímto srdečně  (poklona) !

Jj.  ;D  Sám si říkám co už jsem všechno za svou praxi potkal a když si vzpomenu na začátky s minimem vybavení (i znalostí) a podívám se na to dnes, žasnu na výbavu svého kufru a nad tím, kolik se toho ještě musím naučit  o:-)  Taky nad tím jak ten čas letí a na dobu kdy jsem si zadíral třísky do rukávů, když mi sjela stupačka na dřevěném sloupu a nad tím co se za posledních cca 30 let změnilo. Jsem moc rád že má práce je i jedním z koníčků a že se znám se spoustou lidí, kteří jsou stejně postižení jako já (někteří možná i více ) ;D Taky  (poklona)   Pravda, co je to 5, 10 ,  nebo 15 let  (dance) z pohledu z dálky jen jeden mžik a přitom je to kus života a z pohledu technika mnoho změn v předpisech, technologiích a materiálech.

Pavel Horský:
Honzo, svatá pravda.  ;)
Neustále se učím. Neustále mě překvapují nové a nové poznatky a vůbec se nestydím přiznat, že jsem v něčem chyboval a chybuji. To patří neodmyslitelně k rozvoji osobnosti. Kdo si myslí, že má všeobecný přehled a všechno ví a zná, ten většinou o to bolestivěji narazí při zjištění, že je vše jinak a horko těžko si přiznává, že se mu vlastně na chvilku zbořil svět. Takových "expertů" jsou plná diskusní fóra a zrovna tací kolem sebe pak nejvíc kopají.

Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí  21.05.2020, 05:21

Teď je otázka, zda není zapojení PEN přes elměr spolehlivější než přes starý můstek, ještě mnohdy nedostatečné velikosti. Moc těch vyhořelých svorkovnic na elměrech se zase nevidí ani na PEN, ani na fázích. Občas se to potká u odběrných míst starých 50 a více let, kde jsou použity Al vodiče s průřezem 4 mm2,  tedy odběry, kde původně býval hlavní jistič 15A, později vyměněný za silnější bez předrátování. Elměr byl vícekrát měněn a vodiče jsou rozžvýkány šroubky svorek na hadr.

Nejzajímavější řešení co jsem viděl spočívalo v připojení jak příchozího, tak odchozího PEN na můstek bez přerušení a dále na svorky EM.
Nádherně provedená práce, typ.vodiče Cu hadrák.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana