Jak zapojit při určité soudobosti více 3f spotřebičů do limitovaného příkonu?
Jiří Mudra:
Popravdě, pokud bych řešil dílnu s takovýmto vybavením, umístil bych do ní rozvodnici s jištěním a s možností vše vypnout ode dveří (to je můj osobní přístup) a dostatek zásuvek tak, abych mohl mít přívodní kabel k jednotlivým strojům dle možností co nejkratší.
V dílně osobně považuji zbytečně dlouhý kabel byť pečlivě stočený někde na zemi za zdroj možného úrazu - stačí šikovně upadnutý ostrý anebo těžký nástroj nebo opracovávaný díl a je vymalováno.
Či delší kabel častěji tahaný k jediné zásuvce zavání mechanickým poškozením nebo zakopnutím.
Můj náhled je možná trochu deformovaný tím, že mám jako vedoucí na starosti dílnu zámečníků, nicméně mám se rád a i z mojí dílny chci odejít vždy v pořádku
Pavel Kalenda:
díkyy všem za pomoc. poprosil bych poradit ještě s tímto... (pokouším se vložit už poněkolikáté a druhý den už tu příspěvek není... ?? )
jestli chápu správně, tak motor jistit jedině motorovým spouštěčem. spouštěč je vlastně stejně jako nadproudový jistič jističem, takže bych čekal, že bude pro motor použito bud to nebo to druhé. pokud je řeč tedy o jedné větvy 3 zásuvek jištěných na jeden společný jistič, kam přesně přijde motorový spouštěč, aby se nebil s dalšími dvěma zásuvkami?
jistič charakteristik y D snese 20-ti násobek jmenovitého proudu, C 10-ti násobek atd... nevím ale, jak je toto u motorových spouštěčů... stačí tedy vybrat spouštěč dle jmenovitého proudu motoru a spoléhat právě na schopnost jištění pobrat X-násobek proudu při startovním proudovém rázu a nebo musí být jištění dimenzováno na proudový ráz?
př. ....mám tu ještě jeden motor 400/680V, D400, 6,18A. proudový ráz cca 43A. pokud bych např řešil start Y/D tak nejdřív bude motor odebírat cca 14,4A na fázi než se přepne na D.
jak lze takový motor prosím ideálně jistit? co na to v minimu bude stačit za spouštěč?
mohu poprosit ještě taky o doporučení té ochrany proti opětovnému náhodnému spuštění motoru? :)
Jiří_Hrubý:
Nedělejte z toho vědu a ať vám tam projektant navrhne ke stroji motorovou ochranu s podpěťovou spouští. Nějak v tom plavete, ať se neutopíte.
Pavel Kalenda:
proto se vás ptám, abych se netopil :)
Miroš Jan:
TO : Pavel Kalenda
Jseš si jistej že ten motor je do D na 400V?
Pokud to tak je, tak tam přepínač Y/D nebude fungovat. To spíš softstart. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana