Jaké jsou možnosti přeznačování vodičů mezi rozvaděči strojních zařízení?

<< < (3/6) > >>

Jan Bocek:
K původnímu dotazu.

EN 60204-1 v článku 13.1.2 Vodiče různých obvodů
povoluje použitím různých obvodů o různých napěťových úrovních
za předpokladů použití kabelu s isolaci 4 kV

Vodiče v kabelech, které jsou očíslované tak se nepřeznačují za předpokladu,
že je vstupní a výstupní svorka označena bledě modře jako N.

Pokud je přívod v TNC, tak svorka pro připojení PEN musí být isolovaná.
Pokud se dále použije vodič N ,  tak to musí být jasně uvedeno v technické dokumentaci.
Isolovaná svorka pro N musí být jasně označená a v blízkosti hlavního vypínače.
To vše najdete v kapitole 5 Ukončení napájecích vodičů.

V této kapitole je uvedeno, že uvnitř EZ stroje nesmí být použitá kombinovaná svorka PEN. Výjimku jsem popsal výše. Pokud ale v rozvaděči není isolovaná svorkovnice PEN, musí se připojení a rozdělení na TNS provést mimo stroj.

Proto jsem uvedl a kolegové to vysvětlili, že "nulák = PEN" nemá v rozvaděči pro SZ co dělat. ČSN 34 1010/1965 v čl 72 ještě neoznačuje vodič PEN ale jen N ( střední vodič) ale již označuje samostatný ochranný  nulovací vodič jako nn ( dnes PE) a již toto rozdělení ( 1965)  doporučuje. Ten index n je vysvětlený v čl 73 jako "náhodný nulovací vodič". Názvosloví je dnes trochu jiné....

Jan Bocek:
Nevšiml jsem si, že Jiří to dal do přílohy....a ono se řekne "nulák".

Velký Bobeš:
Citace: Milan Hudec  20.02.2020, 12:21

Neeeeeeee.
Nulák je hovorově nulovací vodič dnes značený PEN.

Argumentovat tím, jaký je význam něčeho hovorově, nemá žádný smysl.  :-[Každý si může hovořit jak chce, zvlášť laik. Můžete napsat třeba 50x e.
Odborně je N nulový vodič.
Laik pod pojmem nulák může rozumět vodič nulový a někdo i nulovací. Vzhledem k tomu, že pojem nulovací vodič se již 24 let nepoužívá, rozumím tomu tak, že když odborník uvede nulák,  zřejmě myslí N. Ale do hlavy mu nevidím.

Jan Bocek:
Citace: Petr Holeček  19.02.2020, 13:58

Jak se staví normy ke strojům, kde jsou dva rozvaděče propojené mnohožílovým kabelem a konektorem?
Dejme tomu takovy Ölflex 24, který má černé číslované žíly.
Je možné přes takový kabel zapojit např. několik motorů?

Původní dotaz je ignorován a rozjeli jsme diskusi úplně jiným směrem.
Asi je snadnější diskutovat o nulovém vodiči, než o přeznačování vodičů
v kabelech.

[Omlouvám se všem, že jsem použil stejný výraz jako v dotazu neverifikované ho účastníka "nulák". Měl jsem upřesnit, že nulák jako PEN  nemá v rozvaděči SZ co dělat. Připouští se jen jako vyjimka za určitých podmínek. Výrobci elektrického zařízení strojů  většinou žádnou svorkovnici PEN do rozvaděče nedávají. Mnozí elektrikáři i dnes nějak rozdíly mezi PEN, N a PE nerozlišují. Pro ty může být i tato diskuse užitečná.

Velký Bobeš:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  20.02.2020, 13:23

ČSN 34 1010

Jaký smysl má dnes (kdy může být 4 vodič nebo 5 vodič),  argumentovat názvy dle již 24 let neplatné normy, navíc když se tehdy používal ve 3f rozvodu pouze 4 vodič?  :(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana