Jaké jsou možnosti přeznačování vodičů mezi rozvaděči strojních zařízení?

(1/6) > >>

Petr Holeček:
Jak se staví normy ke strojům, kde jsou dva rozvaděče propojené mnohožílovým kabelem a konektorem?

Dejme tomu takovy Ölflex 24, který má černé číslované žíly.

Tímto kabelem je spojen hlavní rozvaděč (kde jsou jističe atd) a propojovací krabice, kde jsou jen svorky, na kterých se tento vícežílový kabel rozdělí na několik samostatných a zemnící můstek (viz dále)

Je možné přes takový kabel zapojit např. několik motorů?

napadá mě jediná možnost - fáze černé, nuláky přeznačit z černých modrou bužírkou a PE tahat zvlášť společný a PE jednotlivých motorů spojit zemnícím můstkem v propojovací krabici.

Jan Bocek:
Citace: Petr Holeček  19.02.2020, 13:58

Je možné přes takový kabel zapojit např. několik motorů?

napadá mě jediná možnost - fáze černé, nuláky přeznačit z černých modrou bužírkou a PE tahat zvlášť společný a PE jednotlivých motorů spojit zemnícím můstkem v propojovací krabici.

Jenže nulák nemá co ve strojním zařízení dělat. Vše ostatní máte v ČSN EN 60204-1

Miroš Jan:

Dejme tomu takovy Ölflex 24, který má černé číslované žíly.

Osobně jsem proti přeznačování žil. Je mě to proti srsti. Takže, tvůj dotaz, není kompletní.
Co si mám představit pod názvem  Ölflex 24?
Pokud budu uvažovat například kabel  Ölflex  440 P, tak ten se vyrábí v provedení 2 x 0,5mm2 až do 12G x  2,5mm2.
Je to ovládací kabel, odolný proti olejům, plášť z PUR, izolace žil TPE.
Je třeba si uvědomit, že tento kabel, pokud je to více žílový kabel, černé číslované žíly, tak má pouze jednu žílu zelenožlutou.
No a to je ten tvůj problém. Pokud by si chtěl napájet více motorů, tak bude chybět vodič PE. Každý motor musí mít svůj vodič PE.

Tak takto, rozhodně néééé

Velký Bobeš:
Citace: Jan Bocek  20.02.2020, 09:03

Jenže nulák nemá co ve strojním zařízení dělat.
:o
Nulák  je hovorově nulový vodič, modrý, N. Proč by tam neměl co dělat? :-[

Jan Franěk:
Citace: Velký Bobeš  20.02.2020, 10:18

:o
Nulák  je hovorově nulový vodič, modrý, N. Proč by tam neměl co dělat? :-[

Pokud se baví dva odborníci, měli by mluvit jazykem stejného kmene. Snadno může jinak dojít k průseru. Vodič N, prostě není to samé co nulovací vodič. Zrovna v tomto je to velmi podstatný rozdíl

https://elektrika.cz/terminolog/eterminologitem.2005-12-17.1614897705

Jak se staví normy ke strojům, ........

Přesto že vám kolega Boček jasně odpověděl, zajímalo by mne z jaké pozice se vlastně ptáte. Moc mi to totiž nedává smysl. Do motorů chcete tahat vodič N? Nebo jde o motory s FM?
Co nám ještě tajíte?  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana