Může se z vodiče PE udělat PEN?

<< < (4/7) > >>

Peter Lovacký:
Jjjj, jak vidím, tak s preznačením žily PE na PEN dajaký veľký problém nie je a mne to aj celkom stačí jak jedna z možností nápravy popísaného stavu :)
Problém asi je že som to nenapísal tak aby ste mi všetci rozumeli, bo pán Svejkovsky podľa môjho v podstate napísal to isté jak ja, ale to si možno len domýšľam ;)
A pán Kotal nech sám aspoň napíše či je elektrikár a či nie. Keď sa vrtá v rozvádzačoch tak ja predpokladám že je, a to hádam môžem

Jiří Schwarz:
Citace: PetoL  16.01.2020, 09:19

Jjjj, jak vidím, tak s preznačením žily PE na PEN dajaký veľký problém nie je...

Ono ani tak nejde o "přeznačení"
Pokud se v nějakém rozvodu, rozvaděči... vyskytují jak vodiče PE tak PEN, vodič PEN by měl být označen modrým proužkem
Přece jen "rozumný elektrikář" ví co si může dovolit s PE vodičem a o co větší problém může být když něco podobného provede s PEN vodičem.

Citace: Jirka Š. Svejkovský  16.01.2020, 08:12

...
Vodič PEN si pak můžete v podružáku rozdělit na PEN pro instalaci TN-C a PE pro instalaci TN-S. Vodič N už máte připraven.
...

Při nějakých dočasným úpravách, postupných rekonstrukcích,... je to někdy nutnost takové nebo podobné řešení použít.
Nikdy jsem neměl problém mít vodič, který je jako PE i jako PEN, to znamená, že i když už je tam "modrý N" a je to rozdělené pro nové rozvody, použiji stejný zeleno/žlutý i jako PEN pro původní starý rozvod. Ale protože je to PEN, chci aby byl proveden podle požadavků pro PEN

Miroslav Kotal:
Pouze odahduju, dle toho, co se mi povedlo zjistit:
-objekt mněl původne dva prostory
-po pár letech bylo přistavěno dalších 5
Jedná se o komerční prostory prodejny/kanceláře, není nutné 3 F připojení, pouze zásuvky 230 V a světla. 3F asi použit kvůli rovnoměrnému zatížení. Jak tady někdo naznačoval, asi byl posílen přívod, zřejmě už podle novějších norem v TN-S. Aby nebylo nutné rozsekat hotové prostory (výmena kabelu),  tak se to vyrešilo takhle.
RT jsem kontaktoval, přijde koncem února. Jako laik nemám v plánu provádět nejáke úpravy a ani se v tom nehrabu. "Pouze" jsem sundal kryt, at mám přehled,i když uznávam, že bych neměl ani tohle. Jak jsem pochopil, i kdyby je v pořádku, co píše p. Švejkovský,  přeznačení PE na PEN, dva kabely 4x6 nesplní požadavek pro PEN průřez min.  10 mm.  Proto očekávam, že dojde k sekání tak jako tak.

Peter Lovacký:
Citace: Jiří Schwarz  16.01.2020, 09:39

Při nějakých dočasným úpravách, postupných rekonstrukcích,... je to někdy nutnost takové nebo podobné řešení použít.

Hej, tak p. Schwarz, presne o takej situácii tu píšem
Akurát ma ešte napadlo, že keď vodič PEN má v sebe funkciu i PE i N ale v jednom drôte, tak prečo nezmotať, presnejšie nespojiť dočasne modrý zo zž pre v podstate takú istú funkciu. Samozrejme pre účel dočasnej úpravy a nie novej inštalačky. Že tento postup v normách nebude je mi jasné, ale v nich je jak sa majú robiť nové veci a nie jak naprávať chyby.
A ešte bude nakoniec aj väčší prierez na ochranu. Čo takého strašného na napadlo? :)

Jaroslav Jonáš:
NEMŮŽE.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana