Může se z vodiče PE udělat PEN?
Václav Třetí:
Pokud jsou původní rozvody z r. 1990, může být PEN o průřezu 6mm2 Cu a netřeba s tím hned nic dělat. Ona ta šestka jen tak neuhoří a ani se neulomí. To bychom museli vypnout elektriku v 80% bytů, tam bývá přívod PEN ještě z Al 6mm2.
Jak jsem již napsal, je třeba prohlédnout situaci na místě a pak teprve rozhodovat, rady po telefonu a internetu týkající se bezpečnosti nejsou dobré řešení.
Ještě se zeptám, existuje nějaká dokumentace k objektu, zejména elektro (projekty, starší revize), ze které by se dalo usoudit jak a kdy probíhaly změny a úpravy. Pak by se to dalo zakomponovat i do případné nové revize, aby bylo vše jak má být i papírově.
Jirka Š. Svejkovský:
Podle tazatele je přívod proveden CYKY 5x16.
Václav Třetí:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 16.01.2020, 12:16
Podle tazatele je přívod proveden CYKY 5x16.
Jistě, vím, od elměru do objektu. Ovšem řešíme přívody ke dvěma podružným rozvaděčům z CYKY 4x6
Milan Hudec:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 16.01.2020, 08:12
Existuje i jedno "administrativn í" řešení. zeleno/žlutý vodič už od ER doznačit modrým pruhem. Pak budete mít vodiče L/PEN/N.
Vodič PEN si pak můžete v podružáku rozdělit na PEN pro instalaci TN-C a PE pro instalaci TN-S. Vodič N už máte připraven.
Nenapadá mě předpis, který by to neumožnil (to berte jako výzvu - do mě!).
U kabelu je to neobvyklé (každý na to bude chvíli koukat), to přiznám.
Samozřejmě, nejjednodušší bude modrý vodič na přívodu zrezervit a udělat z toho TN-C už od začátku.
Raději bych viděl L, PEN a čistý PE pro rozvody TN S.
Znamená to ovšem přeznačit modrý......
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Milan Hudec 17.01.2020, 07:52
Znamená to ovšem přeznačit modrý......
To by se nemuselo líbit příloze ZB v 5-51. I když je pouze informativní.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana