Může se z vodiče PE udělat PEN?

<< < (3/7) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Jan Bocek  15.01.2020, 23:06

BINGO.
To myslíte vážně dávat laické veřejnosti takové rady?
Po prvé s Vámi zcela nesouhlasím.
Prostě je to špatně a za takové rady jako váš Majster bych vás někam nakopal.

Jjjj, vy ste teda tvrďas, to náš majster nás furt len poučuje a opravuje keď sa učíme a chceme sami niečo vymyslieť :)
Ja tomu problému chápem tak, že váš kolega pán Franek chce ponechať kábel 5x16 prednostne v TN-S, a najradšej by zrušil alebo odpojil pôvodné prevádzky v TN-C To by bolo isto že najlepšie kebyže ich netreba a nie sú dôležité. Ja to ale neviem, a myslím si že keď sa zž PE označí na koncoch modrou izolačkou, tak sa môže použiť jak PEN. Zakazuje to dajaká norma?,  ja som nič nenašiel. Ani nemyslím že je zakázané vynechať modrú žilu, my to robíme bežne keď s 5 žilovým káblom pripojíme 3f motor
To by dosť pomohlo použiť prívod z ER do rozvádzače dočasne ako TN-C. Ja by som sa nebál k preznačenému zž vodiču pripojiť do rekonštrukcie ani modrý, ale keď myslíte že je to také nebezpečné tak mne je jedno. Medený PEN 16mm2 dnes úplne stačí

Pavel Horský:
Radši bez komentáře..... ......
Řešení viz příloha

Jan Franěk:
Citace: PetoL  16.01.2020, 06:49

Ja tomu problému chápem tak, že váš kolega pán Franek chce.....

Ne, nechápete nic a prosím nemluvte za mne. Jen jsem odpověděl na otázku jestli je to OK, nebo není tím že celá tato koncepce je špatně. To znamená může být zdrojem (možná už je) neúměrných rizik. Řešení jsem nenavrhoval a asi ani navrhovat nebudu. Celá problematika může být i trochu složitější a na dálku lze dát jen všeobecné podmínky a návrhy. Jsem přesvědčený o tom, že návrh toho jak to uvést do bezpečného stavu, by měl vzejít od odborníka který posoudí stav přímo na místě a podle všech (ne jen podle jedné) místních podmínek.
Je potřeba pozvat odborníka co nejdříve a ten posoudí v jakém je to stavu a jestli je nutné to okamžitě odpojit, nebo jinak provizorně řešit, nebo jestli čas na řádný návrh a prozatím to tak může jakž takž fungovat.

Jirka Š. Svejkovský:
Existuje i jedno "administrativn í" řešení. zeleno/žlutý vodič už od ER doznačit modrým pruhem. Pak budete mít vodiče L/PEN/N.

Vodič PEN si pak můžete v podružáku rozdělit na PEN pro instalaci TN-C a PE pro instalaci TN-S. Vodič N už máte připraven.

Nenapadá mě předpis, který by to neumožnil (to berte jako výzvu - do mě!).

U kabelu je to neobvyklé (každý na to bude chvíli koukat),  to přiznám.

Samozřejmě, nejjednodušší bude modrý vodič na přívodu zrezervit a udělat z toho TN-C už od začátku.

Jan Bocek:
Citace: PetoL  16.01.2020, 06:49

Jjjj, vy ste teda tvrďas, to náš majster

Úloha každého majstra spočívá ve třech úrovních.
1) podřízené chrání
2) pomáhá jim v řešení problému
3) musí je občas dokopat k tomu, aby dělali to, co dělat mají

A odborník nemůže radit laikům, aby udělali to, nebo ono i když by to možná šlo

Citace: Jirka Š. Svejkovský  16.01.2020, 08:12

Existuje i jedno "administrativn í" řešení. zeleno/žlutý vodič už od ER doznačit modrým pruhem. Pak budete mít vodiče L/PEN/N.
Vodič PEN si pak můžete v podružáku rozdělit na PEN pro instalaci TN-C a PE pro instalaci TN-S. Vodič N už máte připraven.

Nenapadá mě předpis, který by to neumožnil (to berte jako výzvu - do mě!).

Ani mne nic nenapadá, ale nikdo z nás to neviděl a proto to nechci zlehčovat.
(Co když ty obvody 4x jsou pro 3F spotřebiče a N není nutné, ??)

Odborníci tomu řešení rozumí, ale nelze to navrhovat laikům, aby to takto provedli. Je to odborná práce a nutné posouzení na místě. Je nutno také změnit schéma zapojení a vložit jej do rozvaděče, aby se někdo při údržbě nedivil. Nestandardní řešení se má provádět jen ve vyjímečnych případech. Při práci RT a poradenské činnosti nechceme jako firma nic přehánět, ale také nic podceňovat. Proto jsem na Petola "vyjel".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana