Může se z vodiče PE udělat PEN?
Miroslav Kotal:
Ten objekt jsem zdědil a plánuji jej používat. Je v slušném, udržovaném stavu, nebylo v plánu tedy něco bourat, ale zřejmě budu muset. Ze školy (SPS) jsem přes dvacet let, v elektro oboru ale nepracuji, takže jsem to laicky omrknul a tohle se mi nezdálo. Objekt chci pojistit, na to bude potřeba revize, kterou dle reakce určitě nedostanu :) Zavolám si teda RT, ať navrhne rešení. Nemám pro jistotu ty dva okruhy vypnout a nepoužívat kvůli bezpečnosti, než to opraví?
Jan Franěk:
Citace: Miroslav Kotal 15.01.2020, 22:55
Zavolám si teda RT, ať navrhne rešení. Nemám pro jistotu ty dva okruhy vypnout a nepoužívat kvůli bezpečnosti, než to opraví?
Rozumná volba. A pokud to bude v dohledné době, asi bych nepanikařil. Jistě to tak jelo nějaký pátek a tedy to pár dní ještě vydrží, než se to uvede do stavu vhodnému k bezpečnému provozu a možnému provedení revize
Jan Bocek:
Citace: PetoL 15.01.2020, 22:45
Taká otázka, čo tak v ER PE+N spojiť a dočasne do rekonštrukcie ďalších vývodov TN-C ich spoločne označiť ako PEN?
Bohvie čo to nie je, možno by šlo zapojiť len zž ako PEN, ale šak dva drôty sú lepšie jak jeden.
Píšem dočasne, neviem či je to niekde v norme takto dovolené, ale myslím že nebezpečné to nebude
BINGO.
To myslíte vážně dávat laické veřejnosti takové rady?
Po prvé s Vámi zcela nesouhlasím.
Prostě je to špatně a za takové rady jako váš Majster bych vás někam nakopal.
Kolega Franěk to napsal zcela jasně a vy chcete být mistr světa?
Bylo by dobré zde napsat, že jste to nedomyslel, a omluvit se.
Pane Kotal, revizní technik při prohlídce určitě najde vhodné řešení.
Kolega Franěk byl rychlejší.
Peter Munka:
1. Nie je to v poriadku, je to proti principom definicie sieti TN-C a TN-S, ako take nerevidovateln e bez uprav.
2. Otazka je, v com je bezpecnostny problem, ak je hlavny privod 5 x 16. Pracovny prud okruhov zapojenych 5 x 6 TN-S sa korektne vracia cez N vodic kabla 5 x 16. Zvysne okruhy pripojene 4 x 6 tlacia nejaky pracovny prud do ochranneho vodica PE s prierezom 16mm2. Ten sa asi tazko mechanicky poskodi alebo prerusi pretazenim. Cele to moze pri udrzbe ako kontrola dotiahnutia spojov a merani impedancie slucky fungovat roky rovnako, ako to fungovalo doteraz.
3. Vie niekto uviest scenar, akym v tejto instalacii nastane vazne nebezpecny stav (myslim scenar iny ako prerusenie PE vodica 16mm2 - co by bol problem aj pri zvysku instalacie bez zavad) ? Scenarom sa nemysli citacia normy o PEN aspon 10mm2.
Václav Třetí:
Když to tak čtu, tak mám pocit, že zde v minulosti došlo ke změnám a navýšení příkonu asi pro elektrokotel a přitom vznikl tento stav. Původní přívod do objektu byl zřejmě 4 x 10 a z něho byly napájeny rozvaděče kabely 4 x 6. To by u instalace z roku zhruba 1990 bylo plně v pořádku. Problém vznikl použitím silnějšího přívodu v provedení 5 x 16. Rozvody je třeba vidět, pak se dá teprve zodpovědně posoudit co s tím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana