Čtvrtina všech požárů v domech a bytech souvisí s elektrickou energií

<< < (6/12) > >>

Vojtěch Běhunčík:
Přesněji řečeno - v tomto případě to nejsou to dvě fáze (transformátor je připojen jen na jednu fázi),  ale dva konce sekundárního vinutí proti středu (posun o 180°).
I když se ještě někde vyskytují i rozvodné soustavy dvoufázové ...
Two-phase electric power

ACEOF ACES:
Podle mého názoru, jiskření na špatném spoji v sérii se spotřebičem o příkonu větším než 260VA při 230VAC už může způsobit požár (300VA při 110VAC).

Milan Hudec:
Nejhorší je jiskření na spojích v podstatě malého odběru, tam se jedná o trvalou záležitost, u spojů s vyšším proudem se spoj speče a jede se dál.
Povolte si schválně šroubek na věnečku u žárovky a pak u přímotopu.
Pokud by AFDD přišlo před padesáti lety do Al a TN-C super, dnes opodstatnění nevidím.
PS.
Sám je mám zkušebně pár let instalované a musím konstatovat, že jsem nebyl schopen simulovat situaci, kdy by zareagoval, zato jsem zažil mnoho uživatelských momentů, kdy by šlo zařízení z domu.

ACEOF ACES:
Podle mého názoru, za normálních běžných podmínek nemá jiskření na spoji při malém odběru (pod 260VA při 230VAC) dostatek energie k zapálení.

Jan Franěk:
Citace: ACEOF ACES  19.01.2020, 00:23

Podle mého názoru, za normálních běžných podmínek nemá jiskření na spoji při malém odběru (pod 260VA při 230VAC) dostatek energie k zapálení.

Aby toto vyjádření dávalo smysl, je potřeba říci jakého materiálu a možná i za jakých podmínek.
Dovedu si představit že jiskření které v běžném prostoru hrozí zapálením jen minimálně (třeba teplota okolo 20°C a vlhkost okolo 70%) ,  přesuneme na půdu, kde je dřevo sušené desítky i stovky let a zakryté vrstvou prachu (v létě klidně 70°C a vlhkost okolo 20%) ,  bude hrozit zapálením rozhodně více. A to jsme zase u nasazování AFFD tam kde to dává smysl. Řekněme například že šance na zapálení v běžném prostoru  je 0,03% a chráněný majetek má nějakou průměrnou hodnotu. Asi nebude nasazení AFFD dávat smysl. Ale co když půjde o muzeum s exponáty vysoké hodnoty ať už cenově nebo historicky, nebo o třeba tu půdu kde zapálení muže hrozit už na úrovni jednotek, možná i desítek procent, začne to samozřejmě smysl dávat.

(ta procenta jsem nastřelil od boku jen pro představu)  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana