Čtvrtina všech požárů v domech a bytech souvisí s elektrickou energií
Milan Hudec:
Citace: Miroslav Minařík 17.01.2020, 22:34
Autoři tiskových zpráv často spoléhají na to, že jde o simplex. Jednostrannou komunikaci. A nepočítají s reakcemi.
Tisková zpráva má být obecná a věcná, pokud možno bez vyjádření názorového směru autora (v tomto případě je tento autor navíc naprosto mimo realitu).
Peter Lovacký:
Citace: Vlado Konrád 17.01.2020, 20:14
Nie každý skrat je oblúk a máloktorý oblúk je skrat.
za vysvetlenie, ja som myslel na iskru v mieste prechoďáku, dajme tomu že na voľnom spoji keď je spotrebič v poriadku a nie na skrat v sieti s vadným spotrebičom.
To, že v obvode s funkčným spotrebičom pri iskrení na prechoďáku nevznikne skratový prúd dostatočný na vybavenie istenia v predpísanom čase to viem. Podľa môjho by sa dalo na miesto iskrenia teoreticky pozerať jak na "zdroj" ktorého skratový prúd je obmedzený práve tým funkčným spotrebičom a iskra je v mieste prechoďáku vlastne dačo jak skrat. No a tie iskry potom aj podľa toho spotrebiča by mali mať aj svoju silu.
Ja som sa v podstate pýtal na to, že či rovnako výkonný spotrebič vyvolá rovnaké iskry na rovnakej poruche aj pri rozdielom napätí.
Celkom zjednodušene povedané sa pýtam, že či to Američanom iskrí doma na 110V rovnako jak nám na 230V?
Už sa teraz chápeme lepšie chlapi? :)
Vlado Konrád:
Citace: PetoL 18.01.2020, 06:52
Podľa môjho by sa dalo na miesto iskrenia teoreticky pozerať jak na "zdroj" ktorého skratový prúd je obmedzený práve tým funkčným spotrebičom a iskra je v mieste prechoďáku vlastne dačo jak skrat. No a tie iskry potom aj podľa toho spotrebiča by mali mať aj svoju silu.
Ja som sa v podstate pýtal na to, že či rovnako výkonný spotrebič vyvolá rovnaké iskry na rovnakej poruche aj pri rozdielom napätí.
Celkom zjednodušene povedané sa pýtam, že či to Američanom iskrí doma na 110V rovnako jak nám na 230V?
Už sa teraz chápeme lepšie chlapi? :)
Tu žiadny skratový prúd netečie. Tečie nominálny prúd spotrebiča. Začne tiecť po prehriatí vednia a spojení L+N poprípade L+PE.
To, či iskrenie je väčšie vie len pán nad nami. Aj keď nominálny prúd je +-dvojnásobný /čo tiež nie je isté nakoľko nepoznám výkony spotrebičov SŠA/,je obmedzený aktuálnym stavom v mieste poruchy / prechodový odpor + vnútorná impedancia spotrebiča/. Štandardne by pri zle dotiahnutom spoji iskrilo určite viac. Môj názor je, že ak je Zs v poriadku, toto zariadenie nemá opodstatnenie. Ak Zs nie je v poriadku tak to aj tak prevádzkovať s AFDD nepôjde. Čiže niečo ako barlička pre laika. Ak mi to vypadáva volám RT nech mi inštaláciu premeria. Ak vymyslia niečo na TNC potom by som to bral. Týchto inštalácií je hafo a hafo bude ešte dosť dlho
Peter Lovacký:
Citace: Vlado Konrád 18.01.2020, 08:33
To, či iskrenie je väčšie vie len pán nad nami. Aj keď nominálny prúd je +-dvojnásobný
Hej, presne iba toto ma zaujíma.
Príklad: spotrebič 2kW.
I=P/U
U nás na prechoďáku bude mať iskra 8,7A
V Amerike na takom istom prechoďáku bude mat iskra 18,2A
Ktorá iskra je menej nebezpečná?
Jednoduchšie sa to chlapi už naozaj nedokážem opýtať
Vojtěch Běhunčík:
V U.S.A. mají možnost (záleží na provozovateli rozvodné sítě) zapojit spotřebiče o velkém výkonu mezi dvě fáze, tedy na 240 V (2x120V s uzemněným středem).
Home Electrical Wiring Basics
Get the right outlet
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana