Musí mít autozvedák doplnující pospojování ke konstrukci?

<< < (13/16) > >>

Jan Bocek:
Citace: Jan Němec123  11.12.2019, 16:51

Pokud jsem schopen k dané závadě najít i správný článek ve správné normě tak je to naprosto v porádku. Ale nebude správné někde říkat, je tam prostor NEBEZPEČNÝ musím....

Znovu k tématu.
Q: Musí mít autozvedák doplňující pospojování ke konstrukci?
A: Musí

Komentář.

Celá norma 4-41 ed.3 je založená na EN 61 140 ed.3
Základním pravidlem ochrany před úrazem elektrickým proudem  je a bylo vždy to, že PŘÍSTUPNÉ VODIVÉ ČÁSTI nesměji být nebezpečné ani za normálních podmínek ani za podmínky jedné poruchy.

Jaký je princip ochrany automatickým odpojením?

1. základní ochrana isolací, kryty, přepážky
2. ochrana při poruše je zajištěná ochranným pospojováním
     a) spotřebiče třídy I mají značku pro připojení vodiče PE
     b) ochranné pospojování ( propojení s kovovými konstrukčními částmi)
     c) v sítích 230V TN musí dojít k vypadnutí do 0,4 s

Dokážeme automaticky odpojit zařízení při poruše v čase do 0,4 s?
( při TT dokonce 0,2s)
Jednodušší je provést doplňující pospojování viz 411.3.2.6 ed.3

Doplňující ochranné pospojování musí zahrnout všechny neživé části upevněných zařízení současně přístupné dotyku a cizí vodivé části.

Shodli jsme se na tom, že uvedený prostor je NEBEZPEČNÝ. Pokud jsme nenašli
pro danou instalaci vhodný soubor 7 z ČSN 33 2000 pro zvláštní instalace, tak pořád bude platit 410.3.4 ed.2. To je rozdělení prostorů na normální, nebezpečné a zvl. nebezpečné ( 410.3 N10 a tabulky 4,5,6)

Poznámka.
Prostory normální a nebezpečné z hlediska elektrické instalace nelze sloučit do jednoho pytle. Každé má své specifikům. Je to naše "národní" zvyklost na tradiční dělení. Přístup EU norem ale zavedl pojem "zvláštní instalace" podle předpisu 7. proto uvažuje jen prostory běžné. Sloučení prostoru normálních a nebezpečných v některých tabulkách je hodně zavádějící pokus. Na toto téma jsou v odborných časopisech  dlouhé články.

V mnoha firmách jsem viděl v projektu samostatné detailní schéma pospojování v celé hale.

Otázka: prostor nebezpečný, jak musí být provedená instalace jinák, než v prostoru normálním?

P.S. Norma živitelka pro pracovní stroje ( strojní zařízení) předpokládá v článku ČSN EN 60204-1 ed.2 čl. 5.2 a 8.2 automatické připojení cizích vodivých části. Proto je vždy připojený zž vodiš minimálně 4 mm2. Pro revizi zvedáku mi tato norma vystačí. V daném případě 60204 nahrazuje řadu 7

Jaroslav Jonáš:
Pane Bocku, proč tvrdíte něco jiného, než je v 60204-1 čl.5.2 a 8.2? Čl. 5.2 uvádí, že musí být na stroji ZAJIŠTĚNÁ svorka pro vnější ochranný vodič. Jestli bude využitá, výrobce stroje neřeší. Čl. 8.2 pojednává o ochranném obvodu stroje, což je součást stroje a řeší to výrobce stroje. Nemá to nic společného s doplňujícím pospojováním v okolí stroje. Ono není stroj jako stroj. Stále je zde probíraný "zvedák" v autoservisu a ne kovovobráběcí stroje někde v těžkém kovoprůmyslu. Vístižně to bylo popsané v některém předchozím příspěvku v tom smyslu, že v dílně se zvedákem bylo více čisto než doma v obýváku, což v některých případech může blížit realitě.

František Šohajda:
Pořád se bavíme co kdyby bylo kdyby.....

Ale byl někdo ve větším autoservisu?
Tam je železná konstrukce  nad zvedákem a to ve výšce 4 a více metrů ,  tudíž mimo dosah zaměstnanců!
To mě připomíná šíleného pospojovače! ;D ;D

Samozdřejmě to neplatí u soukroníků kde je konstrukce do pár cm (málo místa)..Jsou i výjimky a ty mají být v projektu uvedeny a podle toho provedena instalace!

Jan Bocek:
Nejsem šílený pospojovač a také jsem v tom servisu nebyl. Jen mi trochu vadí, že se snažíme ochranné opatření ochranou pospojováním hodně zlehčovat. Diskuse myslím zde není o tom co kdyby bylo, ale o tom, že v prostoru nebezpečném NENÍ NUTNÉ POSPOJOVÁNÍ. Tak proto to zde probíráme a  (poklona)  Mirkovi, že to přesunul do chráněné sekce. Tak co myslíte, fakt není nutné to pospojování?

Jan Bocek:
quote author=Jan88 link=topic=42306.msg332961#msg332961 date=1575473665]
Jedná se o dílnu, kde učni ze školy spravují auta.
Prakticky obyčejná starší hala,  zvedák je napojen vzduchem kabelem cgsg připevněným na ocelovém lanu z konstrukce.
Při revizi mě zaujalo že k žádnému zvedáku není doplnující pospojování z konstrukce.
Ocelové lano určitě neslouží jako zemnič kvůli velkému př.odporu.
Když jsem připojoval stroje, vždy se tahalo i pospojování ...
Tyto zvedáky mají výchozí revizi ale pospojování nemají ...
[/quote]

Z uvedeného textu nevyplývá, že by to byl zvedák jako v "obyváku". Mluví se o hale a o více zvedácích a také o konstrukci. To jsme již zhodnotili, že je to prostor nebezpečný a autor ani neprotestoval ani se dále neozval.

Citace: Jan Bocek  12.12.2019, 10:03

P.S. Norma živitelka pro pracovní stroje ( strojní zařízení) předpokládá v článku ČSN EN 60204-1 ed.2 čl. 5.2 a 8.2 automatické připojení cizích vodivých části. Proto je vždy připojený zž vodič minimálně 4 mm2. Pro revizi zvedáku mi tato norma vystačí. V daném případě 60204 nahrazuje řadu 7

Pane Jonáši, vážím si toho, že vy jako letitý odborník jste se podíval na uvedené články.
To byl i cíl příspěvků. Proto jsem napsal, že norma předpokládá na tu svorku (5.2) připojit vnější ochranný vodič. Vnitřní BUS s PE je s touto svorkou propojený. Články 8.2 a 8.3 řeší problematiku ochranného obvodu a to jak pracovního tak ochranného pospojení.(O pospojování je na příklad i článek 6.3.3 pokud nevyjde koordinace ochran)

Plně s vámi souhlasím, že když se zvedák nainstaluje na nějaké patky zapuštěné jen do betonu a nikde nebude ocelová konstrukce v dosahu, pak platí to, co jste napsal v předchozích příspěvcích, na co by se tak asi ten obvod pospojování připojil. To je ta situace zvedáku v "obyváku". Přesto bych takový projekt bez OP nevydal, protože časem tam budou jiné stroje, případně jiné vodivé součásti.
Jenže jsem ještě takovou instalaci zvedáku neviděl. A to ani v autoservisech, kde jsou blízko ocelové konstrukce. Nějakou desítku takových zvedáků jsem zrevidoval, ale vždy tam bylo doplňkové pospojování. Proto bych se také divil jako RT Jan 88...

Proto tvoříme protokoly vnějších vlivů, abychom mohli navrhnout bezpečnou instalaci
s vlivy nebezpečnými. V celé diskusi jsme se nebavili o prostorech normálních, nebo podle nového běžných, ale o nebezpečných, které vyžadují zvláštní instalace. A najděte normu pro zvláštní instalace z řady 7, kde není pojednáno o ochranným opatřením pomocí pospojování.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana