Musí mít autozvedák doplnující pospojování ke konstrukci?

<< < (12/16) > >>

Rozmahel Vladimír:
V tom s vámi souhlasím, ale vámi citovaná norma bude zrušena k 7.7.2020.
https://shop.normy.biz/detail/78895

Jan Němec123:
Bohužel končí. Ale je to jedna z malá norem ( změn ) kde je jasně něco popsáno. A pokud vydím někde prostor NEBEZPEČNÝ  tak tam dle Z1 nemusí být doplňková ochrana. Pokud je v normě na zdvihací zařízení něco o pospojování tak vím, že se mohu v závadě opřít o článek. Ale to už je o daném zařízení a ne o prostorech NEBEZPEČNÝCH

Jaroslav Jonáš:
Norma 60204-1 je pro strojní zařízení. Výrobce stroje řeší, kromě jiného, elektrickou bezpečnost samotného zvedáku a neřeší nějaké pospojování s ohledem na okolí stroje. To bude řešit projektant elektrické instalace a přímo na místě dodavatel el.instalace, a to podle platných norem - pro ELEKTRICKÉ INSTALACE. Rizika vyplývající při používání stroje stanoví výrobce. Provozovatel tato rizika pouze doplní podle svých provozních podmínek. Jinak si ti neumím představit.
Případná nutnost doplňujícího pospojování se dá řešit zjištěním velikosti případného dotykového napětí, mezi neživou částí stroje a vodivými předměty v blízkém okolí stroje.

Jan Bocek:
Citace: Jan Němec123  11.12.2019, 13:15

Prostor NEBEZPEČNÝ mi autmaticky nepřikazuje doplňkovou ochranu.

To určitě nepřikazuje automaticky... ..ale diskutujeme nad analýzou rizika
v prostorech, které jsou svoji povahou nebezpečné k dané obsluze a údržbě.
Jak provést instalaci v prostorech nebezpečných.. ..

Pro mnohé stroje je celá řada 60204 a již v základní normě je řešená otázka
pospojování UVNITŘ stroje a neřeší vodiče doplňujícího nebo hlavního pospojování.
Jak řešit elektrickou instalaci jsou další normy. Na příklad pro vnitřní rozvody ČSN 33 2130 ed.3, nebo také 33 2000-1 a již jmenované řady 7-706,721,740 a další o doplňkovém pospojování.

Položme si otázku.
Je v blízkosti zvedáku další stroj, elektrické zařízení, vodivá konstrukce?
Pokud ano, tak odpovězme na otázku z ČSN EN 61 140 ed.3 článek 4.4 zdá se zvyšuje nebo nezvyšuje nebezpečí úrazu vlivem prostoru a obsluhy.
Zdá zajišťuje uvedené řešení ochranu před úrazem elektrickým proudem za normálních podmínek i ochranu při jedné poruše?
Nevíte to určitě? Nemáte analýzu rizika? Tak to pospojujte, je to jednodušší než spekulovat nad tím, zdá ano nebo ne.

P.S1. Byl jsem svědkem vážného úrazu, kde bylo napětí na dosah 1,5 m jen 12 V AC.
Pracovnice se lekla, dostala možná šok a vážně se pádem zranila. V těsném prostoru mezi stroji. A poškozené bylo pospojování... ..proto je lépe pospojování provést dříve než se řeší po úraze.

P.S.2 Zatím jsem se řídil články 415.2 a 415.2.1 o doplnění ochrany při poruše. Jenže ed.2 končí 7.7.2020 a mezi ed.3 se vloudila ČSN EN 61 140 ed.3 a ještě k tomu ČSN 33 2130 ed.3. Normy se mění, ale ta zařízení v prostorech nebezpečných zůstavají stále stejné i se svým nebezpečím a s rizikem. Zákony a normy nás nutí stále více vyhledávat rizika, případně i vymýšlet. Ale jsem přesvědčený, že nevedou ke zlehčování a přílišnému šetření na elektrických instalacích. Zvláště na úkor bezpečnosti.
Bezpečnost osob i za cenu hmotných škod mne učili již při vyučení v roce 1958.

Jan Němec123:
Citace: Jan Bocek  10.12.2019, 09:04

Je to již několikrát opakované téma

BC prostory, kde může dojít k dotyku s dvěma vodivými částmi současně.
Pak se již stupňuje zdá vyjimečně, často, nebo trvale. Dílna, kde je autozvedák, který má obvykle velké kovové hmoty, tak vytváří prostor s vlivem BC3 až BC4.
Pak jsou to prostory nebezpečné a vyžadují z hlediska úrazu elektrickým proudem zvýšenou ochranu. Ta lze provést Fi nebo pospojováním.
V době, kdy se Fi neinstalovaly, tak pospojování bylo vždy.

Citace: Jan Bocek  11.12.2019, 16:23

To určitě nepřikazuje automaticky.....ale diskutujeme nad analýzou rizika
v prostorech, které jsou svoji povahou nebezpečné k dané obsluze a údržbě.
Jak provést instalaci v prostorech nebezpečných.. ..

Pokud jsem schopen k dané závadě najít i správný článek ve správné normě tak je to naprosto v porádku. Ale nebude správné někde říkat, je tam prostor NEBEZPEČNÝ musím....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana