Musí mít autozvedák doplnující pospojování ke konstrukci?
Jan Němec123:
BC prostory, kde může dojít k dotyku s dvěma vodivými částmi současně.
Pak se již stupňuje zdá vyjimečně, často, nebo trvale. Dílna, kde je autozvedák, který má obvykle velké kovové hmoty, tak vytváří prostor s vlivem BC3 až BC4.
Pak jsou to prostory nebezpečné a vyžadují z hlediska úrazu elektrickým proudem zvýšenou ochranu. Ta lze provést Fi nebo pospojováním.
V době, kdy se Fi neinstalovaly, tak pospojování bylo vždy.
A konečně jsme se dostali k tomu správnému, u prostoru zvlášť nebezpečných je nutná dolněná ochrana. U prostoru "pouze" nebezpečného stačí ochrana normální dle ČSN 332000-4-41 ed. 2 Z1.
Jan Bocek:
Citace: Jan Němec123 10.12.2019, 09:36
A konečně jsme se dostali k tomu správnému, u prostoru zvlášť nebezpečných je nutná dolněná ochrana. U prostoru "pouze" nebezpečného stačí ochrana normální dle ČSN 332000-4-41 ed. 2 Z1.
To myslíte vážně?
4-41 není jediná pro posouzení
Jiří Schwarz:
Citace: David Hruda 09.12.2019, 21:17
...
Viděli jste někdy vůbec takový zvedák?
Musím se přiznat, že jsem zvedák ještě nerevidoval.
Ale pravidelně pokukuji po používané technice když jedu na sezonní výměnu pneu a jestli tvrdím něco o zvýšeném nebezpečí poškození přívodního kabelu, plyne to z toho, co jsem viděl a co dokážu vnímat s ohledem na nějaké zkušenosti.
Ale uznávám, že nejsou všechny zvedáky stejně konstruované, a u některých je to riziko poměrně menší
Jan Němec123:
To myslíte vážně?
4-41 není jediná pro posouzení
Já neříkam, že je jediná k posouzení. Ale bavíte se zde o nějakých vnějších vlivech, dle nich napíšete, že jsou tam prostory nebezpečné a že to chce doplňkovou ochranu. Tak počítám s tím, že vycházite z norem pro určování vnějších vlivů. A v normách pro VV je, že prostory NEBEZPEČNÉ nepotřebují doplňkovou ochranu. Řekněte mi teda, kde se na prostory nebezpečné uplatnuje doplňková ochrana. V žádném případě se nechci hádat. Velice rád se nechám poučit.
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Němec123 11.12.2019, 07:44
... Řekněte mi teda, kde se na prostory nebezpečné uplatnuje doplňková ochrana.
...
Zařazení prostoru jako zvlášť nebezpečný je jednou, nikoliv jedinou podmínkou pro nějaký zvýšené bezpečnostní opatření, doplňkovou ochranu.
Jednak by měl seriozní výrobce zařízení zvážit co doporučí pro způsob instalace a zajištění bezpečnosti, a pak by pro instalaci takového zařízení měl být alespoň nějaký zjednodušený projekt, podložený nějakým místním šetřením, kde provozovatel, investor, technolog, elektrikář (RT) dohodnou s projektantem některé podrobnosti.
Norma, ať už "4-41" nebo jiná, mi nastavuje jakési minimální hranice, pod které bych neměl jít, ale nemůže vystihnout všechny okolnosti ve všech případech
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana