Musí mít autozvedák doplnující pospojování ke konstrukci?
Jaroslav Jonáš:
Celá věc je tady zveličovaná a dramatizovaná, přitom podobných dílen se zvedákem jsou u nás stovky a možná ještě více. Stále to vidím tak, že se zde jedná o prostor NEBEZPEČNÝ, ne o prostor zvlášť nebezpečný. V prostoru NEBEZPEČNÉM je požadovaný stupeň ochrany NORMÁLNÍ. Ochrana doplněná (dříve zvýšená) je požadovaná v prostorech ZVLÁŠŤ NEBEZPEČNÝCH. Z toho pro mě vyplývá, že neprovedené doplňující pospojování není závadou, která by se zdůvodnila některou ČSN. To, že se v dílně opravují auta, používají se tam různé chemické prostředky a jiné látky, je sice pravda, ale jejich množství není na celkový prostor velké a způsob použití dlouhodobý. Prostor dílny je jistě podle potřeb odvětrávaný. Učňové mají nad sebou dohled a jejich případnou nekázeň technické předpisy neřeší.
Tvrzení, že v prostoru NEBEZPEČNÉM je normami požadovaná ochrana DOPLNĚNÁ, je pro mě novou informací, ale bez odkazu na konkrétní předpis.
Jan Němec123:
Myslím to uplně přesně. Většina lidí zde píše že když je prostor nebezpečný tak musím hned myslet na doplňkovou ochranu. Prostor NEBEZPEČNÝ mi autmaticky nepřikazuje doplňkovou ochranu.
Rozmahel Vladimír:
Trochu odbočím.
Kde je dnes stanoveno členění prostor na normální, nebezpečné a zvlášť nebezpečné?
Je to český anachronismus, který vypadl z platných norem...?
Jiří Schwarz:
Citace: Jaroslav Jonáš 11.12.2019, 12:45
... je pro mě novou informací, ale bez odkazu na konkrétní předpis.
Tak si třeba prostudujte ČSN EN 60204-32, ed.2
Zabývá se elektrickou bezpečností té skupiny strojů, které můžeme zařadit mezi zdvihací zařízení
Požaduje posouzení rizik, mimo jiné vyplývajících ze závad a poškození, které mohou mít za následek úraz elektrickým proudem
Já netvrdím, že to tam musí být, ale určitě je vhodné podle místních podmínek a provedení zařízení posoudit, jestli nám ta ušetřená stokoruna za pár metrů vodiče stojí za nějaké riziko!
Jaroslav Jonáš:
Neříkám tomu anachronismus, protože nevím, co místo tohoto členění používají v jiných zemích. U nás je to dlouhodobě zažitá věc. Možná jsou jinde chytřejší. Sedmičkové normy řeší různé instalace. Koupelny, bazény i jiné jsou dosti známé a používané a podlě mě i docela zdařilé. Rozhodně mnohem zdařilejší, než je norma "710" pro zdravotnictví. To je paskvil k pohledání. Nebýt již neplatné 33 2140, tak se u nových projektů leckde čeho chytit. Nevím, jestli je nějaká norma ČSN pro autoservisy, která by byla natolik nápomocná, abychom se v takové dílně se zvedákem, bez členění prostorů podle ČSN 33 2000-4-41 ed.2 ZMĚNA Z1, obešli.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana