Proč motor motor původně se zapojením do D funguje pouze v Y?
Václav Třetí:
Citace: Jiří Kubík 11.11.2019, 09:32
... jsem se nespokojil pouze s měřením izolačních odporů malým napětím.
... se tazatel ptá, jestli motor může být zapojen do hvězdy (trvale).
Zda bylo měřeno malým napětím (běžný multimetr), či měřičem izolace nevíme, tuto informaci by měl dodat tazatel. Podle naměřené hodnoty lze těžko posoudit, podle použité slovní formulace, by se mělo jednat o měření vyšším napětím, tedy měření relevantní. Podle verifikace tazatele, předpokládám, že měření izolačního odporu zná a zvládá.
Motor může být používán trvale v zapojení do hvězdy, ale pokud bude zapojen na síť 3x230/400V, může dodávat pouze třetinu výkonu, jinak bude přetěžován. Pokud by byl napájen z rozvodu průmyslového napětí 3x400/690V, bude dávat v zapojení do hvězdy plný výkon, přepínat do trojúhelníka ho v tomto případě nelze. Toto napětí se ovšem používá pouze ve velkých průmyslových provozech, kde je k tomu důvod, doma ho nikdo asi nemá.
Použití jističe C16A nebo zejména D16A bude narážet na problém předřazeného jištění (hlavní jistič u elměru). Při použití B25A bude s největší pravděpodobnos tí docházet k výpadku hl. jističe, tedy problém se přenese pouze o stupeň výše.
Zapojení přepínače Y/D není žádná složitost, pro laiky to ovšem není, to chce elektrikáře, stykačovou kombinaci s automatickým přepínáním lze zakoupit i v hotové formě např. v podnikové prodejně firmy EPM v Praze Modřanech, nebo objednat prostřednictví m internetu.
ACEOF ACES:
Citace: Soukupp 10.11.2019, 17:28
... Čím to může být, že dříve běžel do trojúhelníku.. .
Ten motor mohl mít dříve také delší nebo slabší přívod.
Soukupp:
Izolační odpor byl měřen na revizním přístroji Kyoritsu KEW 6016 na napětí 500V. Ten motor s cirkulárkou a protahovačkou byl v jiné vesnici. Je připojen do zásuvky 32A/400V na novém rodinném domě. Prodlužovací přívod k motoru je asi 15 metrů dlouhý, gumový 5G4. Vyzkoušel jsem ho připojit do přepínače Y/D. Na hvězdu se rozběhne a při přepnutí do trojúhelníku ihned spadne jistič. Hlavní jistič před elektroměrem je B25/3. Také jsem chtěl vyzkoušet pro zásuvku C16/3, ale myslím si, že to nemá smysl a když dám D16/3 tak bude vypadávat hlavní jistič. Zs zásuvky 0,63 ohm. Motory nejsou moje silná stránka.
František Janeček:
Citace: Soukupp 11.11.2019, 21:35
Izolační odpor byl měřen na revizním přístroji Kyoritsu KEW 6016 na napětí 500V. Ten motor s cirkulárkou a protahovačkou byl v jiné vesnici. Je připojen do zásuvky 32A/400V na novém rodinném domě. Prodlužovací přívod k motoru je asi 15 metrů dlouhý, gumový 5G4. Vyzkoušel jsem ho připojit do přepínače Y/D. Na hvězdu se rozběhne a při přepnutí do trojúhelníku ihned spadne jistič. Hlavní jistič před elektroměrem je B25/3. Také jsem chtěl vyzkoušet pro zásuvku C16/3, ale myslím si, že to nemá smysl a když dám D16/3 tak bude vypadávat hlavní jistič. Zs zásuvky 0,63 ohm. Motory nejsou moje silná stránka.
Pokud vám to padá s přepinačem při přepnutí do "D", sežeňte si někoho, nejlépe elektrikáře, který umí spojit motor s přepinačem YD, protože pokud je přepinač v pořádku, máte to s největší pravděpodobnos tí špatně zapojené. :)
Václav Třetí:
Přehozené vodiče a motor chce při přepnutí do D zároveň reverzovat.
Přepněte přepínač do polohy D a zkuste motor spustit na tvrdo zapnutím jističe. Ten nejspíš spadne, ale motor se trochu roztočí. Pokud to bude opačným směrem, než v poloze Y, je to výše zmíněný problém.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana