Proč motor motor původně se zapojením do D funguje pouze v Y?

<< < (2/6) > >>

Jiří Kubík:
Dovoluji si upozornit, že dle dotazu měl před deseti lety motor k provozu
stejné podmínky jako dnes a nevadilo mu to.

Petr Liskar:
Citace: Jiří Kubík  10.11.2019, 23:57

Dovoluji si upozornit, že dle dotazu měl před deseti lety motor k provozu
stejné podmínky jako dnes a nevadilo mu to.

Dovoluji si upozornit, že s premisou "dle dotazu měl před deseti lety motor k provozu
stejné podmínky jako dnes" jste naprosto mimo.
Ale dám vám šanci: Pokud mě citací či neprůstřelným logickým zdůvodněním přesvědčíte, že máte pravdu, máte u mě lahvinku domré moravské meruňkovice.

Kastner Lubomír:
Jištění 16/3 tam máte zřejmě proto, že to máte připojeno na 3f zásuvku v domácím okruhu. Výměna jističe za jistič s charakteristik ou D je jedno možné řešení, ale pak by mohl vypadávat i nadřauený jistič. Jednodušší řešení by bylo motor spouštět přes přepinač Y/D. At již automatický nebo ruční.

Jiří Kubík:
A ještě si dovolím upozornit, že vždy, když jsem měl rozhodnout
jestli je nějaký motor v pořádku, tak jsem se nespokojil pouze s
měřením izolačních odporů malým napětím.
Prověřil jsem ho důkladně.
Zvláště po takové době mimo provoz a v neznámém prostředí.

A velice často jsem po příjezdu na místo činu zjistil, že je
všechno jinak.
Třeba - zakoupeno, převezeno, zapojeno na jinou instalaci, jiné zatížení při
rozběhu atd. - to už tady bylo naznačeno.

Proto se v takových případech do odborných rad nepouštím.
Zvláště, když se tazatel ptá, jestli motor může být zapojen do hvězdy (trvale).

Jan Franěk:
Citace: Kastner Lubomír  11.11.2019, 04:38

Jištění 16/3 tam máte zřejmě proto, že to máte připojeno na 3f zásuvku v domácím okruhu. Výměna jističe za jistič s charakteristik ou D je jedno možné řešení, ale pak by mohl vypadávat i nadřauený jistič. Jednodušší řešení by bylo motor spouštět přes přepinač Y/D. At již automatický nebo ruční.

Ještě bych doplnil, že z hlediska bezpečnosti považuji za nutné změřit vlastnosti sítě v zásuvce, jestli by případná charakteristik a jističe C, nebo až D ,  splňovala všechny požadavky na včasné a bezpečné odpojení. Pak se můžeme bavit o kabelu, jeho dovoleném oteplení vzhledem k uložení a podobně.

To je kurňa starostí s jednou cirkulárkou, když se to má udělat pořádně  ;) a bezpečně

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana