Dokážete vyjmenovat podmínky, za kterých může §4 pracovat pod napětím?

<< < (3/5) > >>

Miroslav Minařík:
Citace: Milan Hudec  18.07.2019, 19:49

Jakou hodnotu má uvažované napětí?
A co proudová schopnost zdroje?
Je to napětí vůči zemi, nebo i obvody el.oddělené?

Co takhle §4 vyměňující nožové pojistky na sloupku TN-C 230/400V ...

Jiří_Hrubý:
Nožovky nejsou určeny k laické obsluze, na rozdíl od závitových za vypínačem na míchačce, kteréžto vymění proškolený zedník.

František Šohajda:
Citace: Miroslav Minařík  18.07.2019, 20:16

Co takhle §4 vyměňující nožové pojistky na sloupku TN-C 230/400V ...

Nožové pojistky má problém i s par 8!! elektrikář.... neuvědomuje si proud, který jimi teče!!
Málokterý si ti změří...   Už jsem takových nemehel už viděl! Pak se diví, že to vytáhlo oblouk! (dance)

Miroslav Minařík:
Citace: Jiří_Hrubý  18.07.2019, 20:24

Nožovky nejsou určeny k laické obsluze, ...

Samozřejmě.
Ale otázka tématu zní jak?
Pane Hrubý zkuste si prosím tu otázku přečíst a odpovědět v souladu s ní.
Navíc je ta otázka upřesněna těmi nožovými pojistkami.

V úvodu jsem napsal toto:
Citace: Miroslav Minařík  18.07.2019, 07:44

Dokážete vyjmenovat podmínky, za kterých může §4 pracovat pod napětím?
Už jsem nabýval dojmu, že vyhlášku 50/78Sb. znám.
Ale teď dokončujeme epizody paragrafu 4 a z jednoho dílu vyplývá, že za jistých okolností může pracovat zaměstnanec s §4 na elektrickém zařízení pod napětím.

Protože to nepovažuji za tak samozřejmé, tedy alespoň tak, jak zazněla intonace hlasu sdělovatele, rád bych se zeptal vás ostatních, zda jste se s takovou alternativou setkali. A pokud ano, za jakých administrativn ích podmínek.

Jiří_Hrubý:
Podmínkou tedy je, že se bude jednat o práci pod napětím běžnou,  výhradně do 1000V, bude prokazatelně seznámen a proškolen na MPBP.

Asi se neumím vyjadřovat, ale když zůstanu u toho zedníka, pak ho proškolil provozák a bezpečák, napsal zjednodušený testík vč. zdravovědy a hotovo.
Celé je to jen o tom, kam si dovolí zaměstnavatel zajít, proto jsem taky psal o oné duševní způsobilosti a svéprávnosti, kterou lze posoudit "interně" na základě výkonů a spolehlivosti daného kusu. §4 je ryze interní záležitost, na rozdíl od 7 a výš...

Citace: František Šohajda  18.07.2019, 20:38

Nožové pojistky má problém i s par 8!! elektrikář.... neuvědomuje si proud, který jimi teče!!
Málokterý si ti změří...   Už jsem takových nemehel už viděl! Pak se diví, že to vytáhlo oblouk! (dance)

Hm, jestli to nebude náhodou tím, že se vůbec nemají tahat a zasouvat pod zatížením, neb standartní sokly nejsou vybaveny zhášecí komorou, na rozdíl od multivertů a jiných odpínačů.
Trochu jinak je to v distribuci, ale tam zas ví, co čekat a nemůžou kvůli výměně pojistky vypínat celou skříň.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana