Dokážete vyjmenovat podmínky, za kterých může §4 pracovat pod napětím?

<< < (4/5) > >>

Miroslav Minařík:
Citace: Jiří_Hrubý  18.07.2019, 21:11

Celé je to jen o tom, kam si dovolí zaměstnavatel zajít, proto jsem taky psal o oné duševní způsobilosti a svéprávnosti, kterou lze posoudit "interně" na základě výkonů a spolehlivosti daného kusu. §4 je ryze interní záležitost, na rozdíl od 7 a výš...

Přesně toto mne napadlo také. Nějak si ty nožovky u §4 nedokážu představit v praxi. Tedy jak to zaměstnavatel riskne.

Jiří Schwarz:
Když už tady byly zmíněny pojistky - právě u patronových pojistek a žárovek umožníme i osobě "poučené" to vyměnit, i když během té činnosti tam není dostatečné krytí živých částí a nemusí být vždy jasné jestli je to "vypnuté"

A pak můžeš "všechno",  když si to starosta nechá ošéfovat tou správnou plzeňskou advokátní kanceláří   (zle)

Jiří_Hrubý:
A právě proto je i měření PPN běžnou, aby proškolený zaměstnanec použil vadasku, či bezpečákem schválený tester.
Možnost výměny pojistek "D" laicky vznikla hlavně kvůli oněm vypínačům s pojistkami, případně 3f zásuvkovým obvodům v dílnách. Pak ale na vypínači je vždy napsáno poučení a do rozvaděče měnit pojistky poleze proškolený zaměstnanec, který shodí hlavní deion, či jistič pro např. dílnu, případně poodpojuje všechny spotřebiče.

A ty PN bych do toho vážně netahal, protože ta vyjímka se vztahuje jen na výměnu bez nástrojů (ano, na multivert taky netřeba nástroje, ale ty vznikly později než vyjímka).
A jak to vypadá (nekvalifikovan á výměna PN, bez žehličky nebo rukavic) jsem viděl několikrát, v lepším případě jen olámané jazýčky kombinačkama, v horším opálená pazoura, když ťuknul na vedlejší u trojitého soklu.

Bašta Roman:
Přidám ještě moźnost práce na potenciálu. Běžně se  to nevyužije, ale při údržbě vvn si to dovedu představit.
Výměnu pojistek za vypnutým vypínačem, jak pracovník poučený musí postupovat, bych za PPN nepovažoval.
Podmínky těžko obecně vyjmenovat, pokud neřešìme konkrétní pracovní postup. Možností moc nebude, to že na ně musí být zpracován postup a provedeno školení je samozřejmostí.
Přikláním se k možnosti měření živých částí, ale ne obecně, pouze při provádění opakovaných činností na známém zařízení.

Marek Laube:
Co třeba měření Riso u revize spotřebičů osobou poučenou? Měří tam napětím 500V DC.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana