Je nutné při změně osvětlení již přidat proudové chrániče na světelné obvody?
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Pawlus 07.05.2018, 09:52
... pokud bych měl dodržet to co jste psal, měl bych v jednom bytě buď obrovský rozvaděč (každá místnost jistič + chráníč), nebo celý byt na jeden okruh...
Zmiňovaný požadavek světla přes RCD se nevztahuje na běžné byty.
Jan Franěk:
Citace: Fuk Tomáš 07.05.2018, 10:20
Také se domnívám že si to někteří vysvětlují po svém. Osobně vidím u bytového domu v tomto prostor tak na společné prostory, jako jsou schodiště, chodby a podobně. Zde pak tento požadavek i chápu. V bytě nikoliv.
Na druhou stranu zde máme požadavek na to, aby závada v jednom z okruhů neovlivňovala další okruhy. Myslím že pod tím si mohu představit téměř cokoliv, až po "extrém" kdy budu muset dát chránič na každý z okruhů samostatně. Zřejmě by si to zasloužilo od normotvůrce lépe vysvětlit a popsat, co tím chtěl vlastně říci a čeho dosáhnout, protože za současného stavu a cen jističochránič ů, to není prostě průchozí. I když mohu věřit že jednou to bude standard, domnívám se že v bytě je třeba stanovit pouze minimální standard a jestli bude investor o to stát, a´t si to vylepší dle svých finančních možností a požadavků na bezpečnost a spolehlivost.
Jinými slovy musím splnit minimální standard (který už nyní máme na velmi dobré úrovni) a ostatní beru jako osobní svobodu každého jedince. Rozhodně se o ni nechci nechat připravit úředníkem od-kud-koliv. :D Zrovna tak mám stále někde instalovány tepelné koule, byť nekuřák fandím kuřákům v boji za kuřárny a nebo odsuzuji regulaci krajových jídel a jejich unifikování, nebo křivení trhu jakoukoliv dotací. Jsem přesvědčen o tom, že jsme až příliš regulování a osekáváni na svých osobních právech.
Koukám kam jsem se to až dostal ve svém rozhořčení ;D ;D ;D .
IM:
Citace: Jan Franěk 07.05.2018, 10:38
Jsem přesvědčen o tom, že jsme až příliš regulování a osekáváni na svých osobních právech.
Jak vidět, na osekání všeobecného marasmu to nestačí. ;D
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Franěk 07.05.2018, 10:38
Koukám kam jsem se to až dostal ve svém rozhořčení ;D ;D ;D .
Teď ještě plakat na tom správném hrobě.
Štefan Beláň:
Citace: Fuk Tomáš 07.05.2018, 10:20
Tím si nejsem tak jistý
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana