Je nutné při změně osvětlení již přidat proudové chrániče na světelné obvody?
IM:
Tragédie je to přebírání norem, včetně názvů. :( :'(
Fuk Tomáš:
Citace: Štefan Beláň 07.05.2018, 20:51
Tím si nejsem tak jistý
Máte pravdu - popletl jsem to. Na běžné byty se nevztahuje striktní požadavek na samostatný RCD pro každý světelný obvod. Viz např. tato diskuse.
Jan Franěk:
Citace: Fuk Tomáš 07.05.2018, 21:49
Máte pravdu - popletl jsem to. Na běžné byty se nevztahuje striktní požadavek na samostatný RCD pro každý světelný obvod. Viz např. tato diskuse.
Také jsem se v tom zamotal. Psal jsem také o chráničích na každý sv. obvod samostatně. To že se mají proudové chrániče používat nyní už i na světelné okruhy, na které se to dříve nevztahovalo, je zcela jasné a bez další diskuse. Osobně spíš často řeším jejich počet a to i přes to že jejich cena pomalu ale stále klesá.
Maroš Klein:
Chráničom na svetlá v domácnosti vzniká pre projektantov nová zaujímavé potreba rozlišovania medzi pojmami „domácnosť“ vo vzťahu k svetelným obvodom a „laik“ vo vzťahu k zásuvkám pre všeobecné využitie.
Napríklad stačí vystúpiť z hotelovej izby na chodbu kde je zásuvka pre upratovačku.
Najjednoduchši e je nabúchať chrániče hlava-nehlava všade spolu či samostatne.
Bude to ale aj nutné? ;)
Jan Franěk:
Citace: Maroš Klein 09.05.2018, 08:42
Najjednoduchši e je nabúchať chrániče hlava-nehlava všade spolu či samostatne.
Bude to ale aj nutné? ;)
A je nějaký rozumný důvod proč proudový chránič nepoužít? Osobně bych se proudovému chrániči nebránil a zbytečně bych nehledal krkolomné důvody jak si zdůvodnit proč ho nedávat. U případného soudu by stejně většina mých argumentů, pracně vykonstruovaný ch, měla velmi malou váhu a mě by čekal zasloužený trest. Tedy z mého pohledu to není hlava nehlava, jak se nám zde pokoušíte podsouvat, ale prosté normativní (bezpečnostní) minimum.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana