Je nutné při změně osvětlení již přidat proudové chrániče na světelné obvody?

<< < (10/51) > >>

Jan Franěk:
Citace: Maroš Klein  24.04.2018, 13:01

Ja pre svoje tvrdenia nachádzam oporu v článkoch normy, takže vlastne tie tvrdenia ani nie sú moje.

Já bych to obrátil. Prosím vás o to aby jste mi otevřel oči a dokázal mi že ta konkrétní prodejní kóje není místem kam mají běžně přístup laici a tedy není zapotřebí ochrany PCH.

Dále bych rád pokud by jste mne přesvědčil o tom, že co se jedná o pracoviště (a tím nemíním nějaká složitá) není potřeba proudového chrániče.

Pokud se opíráte o konkrétní články norem, budu velmi rád, pokud se o ně podělíte i se mnou. Osobně nevidím nějaké větší rozpory mezi našimi názory, krom přístupu k jednotlivým prostorům a ochraně laiků. 

IM:
Citace: Jan Franěk  24.04.2018, 13:47

Já bych to obrátil. Prosím vás o to aby jste mi otevřel oči a dokázal mi že ta konkrétní prodejní kóje není místem kam mají běžně přístup laici a tedy není zapotřebí ochrany PCH.

Snad nezáleží pouze na možnosti přístupu laika do místa, ale na vztahu toho laika k  elektroinstala ci v daném místě. A ten není v obchodě žádný. Může být pouze svévolným zásahem. Proti tomu není ochrana.

Radim Strycharski:
Citace: Milan Illek  24.04.2018, 14:38

Snad nezáleží pouze na možnosti přístupu laika do místa, ale na vztahu toho laika k  elektroinstala ci v daném místě. A ten není v obchodě žádný. Může být pouze svévolným zásahem. Proti tomu není ochrana.

Asi tak. Klidně mohu mít minilab doma napevno trvale z jedné určené zásuvky, která tímto nebude určena pro všeobecné (ponovu obecné) použití a tudíž ani doma tam nebudu potřebovat chránič.

Maroš Klein:
V princípe stačí rešpektovať, že doplnková ochrana chráničom patrí do 4-41, ktorá platí výhradne pre inštalácie.
Spotrebiče z toho teda vynechajme, rovnako ako to robí norma.
Stroj na objednávky musí poskytnúť rovnakú úroveň v zásuvke na chrániči, bez chrániča i v TN-C.

Podstata je vlastne aj v tejto vete zo 4-41.
Vlastní požadavky normy jsou oproti předchozímu vydání podstatně zjednodušeny, protože norma se již nezabývá základními požadavky na ochranu před úrazem elektrickým proudem, které jsou společné jak pro elektrické instalace a sítě, tak pro elektrická zařízení

– tuto úlohu převzala výše uvedená norma IEC 61140 –

ale stanoví pouze požadavky na provedení elektrických instalací tak, aby provoz zařízení, přístrojů a spotřebičů odpovídajících příslušným požadavkům bezpečnosti,  která se připojí k instalaci podle této normy, byl bezpečný.

Radim Strycharski:
Citace: Maroš Klein  24.04.2018, 16:36

Stroj na objednávky musí poskytnúť rovnakú úroveň v zásuvke na chrániči, bez chrániča i v TN-C.

Jak připojíte spotřebič v síti bez chrániče, když jeho výrobce bude chránič požadovat v návodu? Nepřipojíte ho nebo ho připojíte s argumentem, že požadavek výrobce je neoprávněný?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana