Je nutné při změně osvětlení již přidat proudové chrániče na světelné obvody?
Žvak Petr:
Citace: Jan Franěk 23.04.2018, 09:02
Se zájmem sleduji tuto diskusi a tak nějak čekám, jak to dopadne ;)
Původní dotaz zněl jinak!
Bylo v něm, že po změně osvětlení a přidáním nových zásuvkových obvodů
nebyly pro zásuvkové obvody použity proudové chrániče.
Rozvaděč je v provozu od roku 2007. Povinnost byla až od 2009.
Problém je, že přidáním těchto obvodů se stáváte novým výrobcem rozvaděče.
V roce 2014 "někdo" už do rozvaděče instaloval relátka a jištění pro EPS.
Tím kapacitu rozvaděče snížil na 0. Proudové chrániče se tam už prostě nevejdou.
Nový projektant pouze napsal: Byl použitý stávající rozvaděč a stávající el. obvody.
O řádek níže je napsáno, že byly v podlaze vyfrézované drážky pro přívody pro pokladny.
Projektant tam asi nebyl.
Proč RT s § 9 má daleko těžší zkoušky na nové nebo prodloužení osvědčení než projektant s §10? 90% projektantů by neprošlo ani písemným testem!!
Milan Hudec:
A kdo by to všechno kreslil?
Nejsou lidi.
Zní to provokativně, ale důsledné dodržení předpisů elektro by znamenalo v důsledku nižší HDP.
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec 23.04.2018, 09:53
Zní to provokativně, ale důsledné dodržení předpisů elektro by znamenalo v důsledku nižší HDP.
Co je na tom provokativního? To je přece stará známá vesta, že státní “regulace” je zabiják HDP, a my EUropani v této disciplíně vynikáme.
Žvak Petr:
A ještě jedna krásná věta pana Ing.: Silové obvody a rozvaděč zůstávají stávající - upravit dle zaměření při montáži.
V nákresu jsou ale 4 (slovy čtyři) nové zásuvkové obvody. (dance)
Jan Franěk:
Citace: Žvak Petr 23.04.2018, 09:49
Původní dotaz zněl jinak!
Bylo v něm, že po změně osvětlení a přidáním nových zásuvkových obvodů
nebyly pro zásuvkové obvody použity proudové chrániče.
Ale já tam vidím toto:
Citace: Žvak Petr 23.04.2018, 09:59
Ze dne 20.4.2018
V prodejní jednotce OC se vyměnili nájemníci. Udělali změnu osvětlení a dodali pár zásuvkových okruhů. Původní rozvaděč z 2007 byl bez proudových chráničů.
a) byla provedena změna v rozvaděči a tím se stala montážní firma výrobcem rozvaděče
b) nové obvody by měli být pod PCH- jsou zde všechny osoby bez eltech vzdělání.
To vnímám jako prosté věty oznamovací ;)
Citace: Žvak Petr 23.04.2018, 09:59
Ze dne 20.4.2018
Pokud RT udělá kladnou RZ, dostává se podle mě do problému. Je to tak?
A zde čtu původní otázku, na kterou jsem se snažil odpovědět. Tedy že podle mne nemůže být revize kladná, pokud v podobných prostorách po přidání a úpravě okruhů (a rozvaděče), což by podle mne mělo být už v souladu s aktuálně platnou legislativou, nemám potřebné podklady. Jako RT pak nemůžu jinak, než dát negativní stanovisko až do dodání několika normami a předpisy stanovenými podklady. Jinými slovy RT, který by to jen tak "posvětil" se může dostat do problémů. Tedy dle mého názoru.
Pak samozřejmě předpokládám že minimálně všechny nové okruhy by měli být s využitím PCH. Ale předpokládal bych že projektant při přípravě podkladů zohlední změny předpisů a doporučí doplnění PCH i do ostatních okruhů, dle platné legislativy.
To že není projekt zase nechápu, stejně jako to proč by za to měl někdo s IQ opravňujícím ho k pozici RT elektro, měl jakkoliv ručit nad rámec běžných povinností a rizik.
Provedeli to, pak buď nemá dostatečné IQ jako RT (kdo mu to pak vydal?), nebo nedisponuje pudem sebezáchovy a brzo padne na ústa, což pravděpodobně společnosti jen prospěje. Jen se můžeme modlit za to, aby sebou nevzal ještě někoho dalšího, pravděpodobně nevinného.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana