Je nutné při změně osvětlení již přidat proudové chrániče na světelné obvody?
Maroš Klein:
Citace: Milan Hudec 15.05.2018, 23:09
Obecně norma počítá se selháním jednoho, tj.např.izolac e, přičemž nastalý stav bude řešen odpojením.
Myslíte napríklad zlyhanie izolácie stratou jej izolačných vlastností?
Potom by v normálnom prostredí mohol reálne nastať pokles odporu izolácie až niekde k hodnotám 11-15kΩ, kde sa predpokladaný odpor tela 1750Ω tak trochu aj stratí.
Tam by už mohol reagovať chránič na dotyk s izoláciou pri reálnom I∆n okolo 20mA.
Tieto izolačné stavy však môžu byť aj dočasné, spôsobené orosením, poliatím, faunou a pod.
Norma považuje prúd nad 30mA za taký, ktorý už spôsobuje závažnejšie negatívne účinky na zdravie, chránič tých 30mA neprekročí, a doplnková ochrana zaberie v súlade so svojim určením.
Takto chápem funkciu chrániča ako doplnkovej ochrany v inštalácii.
Teoreticky môže takto chránič strážiť aj pripojené spotrebiče, tam by však už unikajúci prúd 20mA ich PE vodičom znamenal, že už vlastne dávno nevyhovujú.
Chránič by síce vybavil, ale riziko úrazu od použitia takéhoto spotrebiča napríklad v mokrom TN-C už norma na seba neprevezme, a preto v úvode vzťah ku spotrebičom odmieta.
-
Iná situácia nastane, ak máte na mysli zlyhanie izolácie tak, že ostane prístupná živá časť.
Potom už je pri dotyku možný prúd telom človeka rovný cca 230V/1750Ω, a je viac ako štvornásobným prekročením konvenčnej medznej hodnoty z tab. NC.1.
Vtedy už chránič neplní funkciu doplnkovej ochrany, priamo poruší čl. 415.1.2 a stane sa výhradným ochranným opatrením. S akým výsledkom, to sa odhadnúť nedá.
S tým mám problém.
Úvahám o zvyšovaní šance na prežitie síce rozumiem, ale predsa len si myslím, že patria skôr na štatistický úrad než do seriózneho riadenia rizík.
Citace: Milan Hudec 15.05.2018, 23:09
Navíc poučovat zrovna kol.Fraňka o principu odpojení je poněkud odvážné a dohadovat se s kol.Fukem hrozí dokonce zesměšněním, věřte že vím o čem hovořím.
Beriem na vedomie. :)
Každý sme z iného cesta a máme lepšie i horšie dni. ;)
P. Franěk iba zmiešal dokopy dve situácie ktoré nekorešpondujú s princípmi automatického odpojenia.
Či sa k tomu nejako postaví, alebo nechá tak, je na ňom. Ja ho rešpektujem, a na ponuku stretnutia to nemá žiadny vplyv.
U p. Fuka skutočne nepredpokladám, že by mal potrebu zosmiešňovať osobu niekoho, koho nepozná.
Ak ma p. Fuk „zosmiešni“ argumentačne v odbornej rovine budem to brať v rovine učenia, a vtedy rád poruším pravidlá slušným poďakovaním.
Zdenek Hejčl:
Zajímavá diskuze.
To: Maroš Klein
Citace: Maroš Klein 14.05.2018, 11:49
chránič pri kontakte s 230V bohužiaľ nespĺňa, a ja z pozície elektrotechnik a nemám inú možnosť ako skonštatovať že chránič nechráni.
Citace: Maroš Klein 14.05.2018, 16:56
Chránič pri dotyku na 230V.
Áno chráni, ale ani ja ani nikto z vás nevie nakoľko.
Toto vyjádření hovoří za vše, jste z akreditované laboratoře, že tohle tvrdíte?
Nebo snad něco víc než Bůh?
Chránič byl testován v laboratoři, byl uznán jako doplňková ochrana v elektroinstala ci ....
Dostal Prohlášení o shodě a Vy tady stále jen prudíte....
Maroš Klein:
Citace: Zdenek Hejčl 16.05.2018, 14:35
Citace: Maroš Klein 14.05.2018, 11:49
chránič pri kontakte s 230V bohužiaľ nespĺňa, a ja z pozície elektrotechnik a nemám inú možnosť ako skonštatovať že chránič nechráni.
Citace: Maroš Klein 14.05.2018, 16:56
Obyčajné vytrhávanie z kontextu.
Celé je to takto:
Výhodu jeho mechanických vlastností za priaznivých okolností nezatracujem, je to však pri dotyku 230V vždy hra na náhodu, a ja ctím minimálne bezpečnostné požiadavky noriem.
Tie mi chránič pri kontakte s 230V bohužiaľ nespĺňa, a ja z pozície elektrotechnik a nemám inú možnosť ako skonštatovať že chránič nechráni.
V norme a ohmovom zákone nájdete nasledovné:
1. Závažné negatívne účinky na zdravie pre normu začínajú od 30mA vyššie (konvenčná medzná hodnota).
2. V normálnom i nebezpečnom priestore sa uvažuje s odporom tela 1750Ω.
3. Ohmov zákon: 230V/1750Ω = 131mA
4. 131mA ˃ 30mA
Mne to nevyhovuje.
vám áno?
To je to zvyšovanie šance na prežitie ktoré tu počúvam z každej strany.
Ja parametre vypínacej slučky telom človeka v normálnom prostredí nedokážem určiť.
Vy azda áno?
Rozdiel ktorý najskôr nepoznáte je ten, že pri poruche na neživú vodivú časť je na nej cca 90V.
Na obrezanej fáze 230V.
Čoho sa dotknete radšej?
A čo myslíte, ktorý dotyk norma rieši a ktorý nie?
To, že beriete dotyk s 230V ako normálny, ešte neznamená že ho tak berie aj norma.
Otvorte si ju a dajte vedieť čo vám v nej nesedí.
Miroš Jan:
Výhodu jeho mechanických vlastností za priaznivých okolností nezatracujem, je to však pri dotyku 230V vždy hra na náhodu, a ja ctím minimálne bezpečnostné požiadavky noriem.
Tie mi chránič pri kontakte s 230V bohužiaľ nespĺňa, a ja z pozície elektrotechnik a nemám inú možnosť ako skonštatovať že chránič nechráni.
A co teda ten chránič dělá?
Petr Liskar:
Citace: Maroš Klein 16.05.2018, 15:25
V norme a ohmovom zákone nájdete nasledovné:
1. Závažné negatívne účinky na zdravie pre normu začínajú od 30mA vyššie (konvenčná medzná hodnota).
2. V normálnom i nebezpečnom priestore sa uvažuje s odporom tela 1750Ω.
3. Ohmov zákon: 230V/1750Ω = 131mA
4. 131mA ˃ 30mA
Mne to nevyhovuje.
vám áno?
Aha, chápu dobře, že vám vadí, že chránič nedokáže omezit poruchový proud na 30mA? No, to fakt nedokáže.
Hele, ale on takový jistič též dokáže pustit proud daleko větší, než je jeho jmenovitá hodnota, to vám nevadí?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana