Je nutné při změně osvětlení již přidat proudové chrániče na světelné obvody?
Maroš Klein:
Citace: Miroš Jan 15.05.2018, 17:54
Lhůta 12 měsíců, je přesně dle manuálu. ;)
A 2 roky je presne 24 mesiacov podľa kalendára. ;)
Jiří_Hrubý:
Citace: Maroš Klein 15.05.2018, 17:57
To p. Hrubý.
Skúsme na začiatku uvažovať o význame chrániča pre inštaláciu v užívaní laikov, ktorá je dlhodobo bez poškodenia. A bez spotrebičov, iba inštaláciu tak ako platí rozsah 4-41.
Práve tam vidím význam chrániča tak, ako ho vidí norma.
Že chránič reaguje aj na dotyky rozbitých EZ je mi jasné, len je to oblasť mimo rozsah normy, a tej sa snažím v tejto diskusii vyhnúť.
Pak ale není namístě ten laik s vrtačkou, pokud nebylo míněno že navrtá kabel. Ale jak jsem již uvedl, použití vrtačky v souladu s návodem zabrání úrazu samo o sobě. Jistič či chránič zajistí podle druhu zkratu odpojení. Tím zabrání úrazu, až se v tom bude někdo hned šťourat.
Ochranu před úrazem si podle normy vykládám především jako zajištění včasného odpojení při závadě izolačního charakteru. Asi čtu normu špatně, ale pořád tam ten chránič vidím jako doplněk, ne jako prostředek primárně určený k tomu, aby vybavil při šťourání v zásuvce. Až bude čas, pročtu ještě ČSN EN 61140 ed. 3.
Milan Hudec:
Citace: Maroš Klein 15.05.2018, 17:51
To p. Hudec.
Spôsob vašej diskusie je pre mňa vždy inšprirujúci.
V chráničoch mám jasno, pohoda, klídek aj keď už nefajčím. :)Nechcete mi s tým pomôcť?
Nejak mi ten kúsok puzzle nechce hypoteticky do obrazu 4-41 sadnúť.
Rád.
Selže li ochranné opatření které se skládá ze dvou prostředků (typ.izolace a odpojení od zdroje), nastupuje ochranné opatření pomocí chrániče, to je ono č.3.
Chránič dále mimovolně nabízí i další zvýšení bezpečnosti.
Maroš Klein:
Citace: Milan Hudec 15.05.2018, 19:50
Selže li ochranné opatření které se skládá ze dvou prostředků (typ.izolace a odpojení od zdroje), nastupuje ochranné opatření pomocí chrániče, to je ono č.3.
Chránič dále mimovolně nabízí i další zvýšení bezpečnosti.
Čo myslíte pod zlyhaním obidvoch zložiek ochranného opatrenia?
Ich fyzické odstránenie nejakým neopatrným konaním, alebo ostanú obidva zložky v pôvodnom stave, ale so stratou svojich výrobcom deklarovaných vlastností?
Mám za to, že aby nebol porušený čl. 415.1.2, tak zlyhanie nemôže znamenať odstránenie.
Petr Liskar:
Citace: Maroš Klein 15.05.2018, 17:43
Toto je tak veľká lož, že by ste sa mal za ňu aspoň hanbiť, ak nie rovno ospravedlniť.
Na to, aby ste takto pochopil moje príspevky hádam nestačí ani dočista zavírený translator.
Ono je vás velice těžké pochopit bez ohledu na nedostatky jakéhokoliv translátoru, chybí mi v těch myšlenkách hmatatelná konzistence, např.:
Citace: Maroš Klein 14.05.2018, 11:49
chránič pri kontakte s 230V bohužiaľ nespĺňa, a ja z pozície elektrotechnik a nemám inú možnosť ako skonštatovať že chránič nechráni.
Citace: Maroš Klein 14.05.2018, 16:56
Chránič pri dotyku na 230V.
Áno chráni, ale ani ja ani nikto z vás nevie nakoľko.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana