Je nutné při změně osvětlení již přidat proudové chrániče na světelné obvody?
Maroš Klein:
Tak toto som si predtým nevšimol.
Citace: Jan Franěk 15.05.2018, 11:16
Navíc pokud dojde k poruše a já bych se dotkl odhalené živé části, ... tak si budu vždy přát aby na začátku instalace byl instalovaný PCH ...
Že si budete priať chránič ak sa dotknete odhalenej živej časti, tak to vám verím a úplne vás chápem.
A mal by ste si ešte viac priať aby ste mal v tej chvíli aj primeraný zemný zvod, ani malý, ani veľký, taký akurát, aby bol chránič od renomovaného výrobcu, a aby v ňom na vás práve nečíhal stuhnutý diabol.
A ešte si želajte primeranú vlhkosť pokožky, ideálnu plochu dotyku, primeraný tep a tú správnu trefu mimo T-vlnu.
Skrátka všetko čo k tomu správnemu zníženiu rizika treba, proste tak „werichovsky přiměřeně“.
Inými slovami, ak stihnete, pomodlite sa.
Citace: Jan Franěk 15.05.2018, 11:16
Navíc pokud dojde k poruše a já bych se dotkl ... vodivé neživé části kde by zrovna byl nebezpečný potenciál, tak si budu vždy přát aby na začátku instalace byl instalovaný PCH
Ale tá druhá časť, kde si prajete chránič pri dotyku na vodivú neživú časť, tak s tým ste ma dostal.
Teraz už mi je jasné, že podstata ochranného opatrenia automatickým odpojením od zdroja je pre vás neznámou. Inak by ste ako odborník pre poruchu na neživej časti chránič nepožadoval. Netvrdím že vadí, ale veľa nepomôže.
Bez čo i len najmenšej známky škodoradosti vám úprimne radím, aby ste si normu 4-41 prešiel s niekým kto jej princípom rozumie.
Určite potrebujete minimálne objasniť rozdiel medzi 230V pri dotyku na odhalenú živú časť a nebezpečným potenciálom na vodivej neživej časti pri poruche.
Verte mi, je v tom veľký rozdiel.
Podstata ochrany pred úrazom ale robí problém aj iným, neochota k úzkej diskusii ku konkrétnym článkom je tu predsa zrejmá.
Maroš Klein:
Citace: Petr Liskar 15.05.2018, 12:49
Kolega je fanaticky presvědčen o tom, že chránič normou předepisován být nemá. :o :o :o
Toto je tak veľká lož, že by ste sa mal za ňu aspoň hanbiť, ak nie rovno ospravedlniť.
Na to, aby ste takto pochopil moje príspevky hádam nestačí ani dočista zavírený translator.
Citace: Žvak Petr 15.05.2018, 14:34
Kovářova kobyla chodí bosa.
Od doby rekonstrukce cca 2 roky ani nevím, že jsem ho tam dal :-[
Tak pánové........ .............. další, prosím.
Vy ste riadny šprýmar.
Deti bez dozoru, chránič 2 roky tuhne... :D
Apropo, testujem.
Občas meracím prístrojom, občas vybavím vadaskou.
Rozdiel chápete, či?
Maroš Klein:
To p. Hudec.
Spôsob vašej diskusie je pre mňa vždy inšprirujúci.
V chráničoch mám jasno, pohoda, klídek aj keď už nefajčím. :)
Citace: Milan Hudec 15.05.2018, 15:45
Chránič se týká poruchy třetí a to hypoteticky.
Nechcete mi s tým pomôcť?
Nejak mi ten kúsok puzzle nechce hypoteticky do obrazu 4-41 sadnúť.
Miroš Jan:
Citace: Žvak Petr 15.05.2018, 14:34
Kovářova kobyla chodí bosa.
Od doby rekonstrukce cca 2 roky ani nevím, že jsem ho tam dal :-[
Tak pánové........ .............. další, prosím.
Lhůta 12 měsíců, je přesně dle manuálu. ;)
Maroš Klein:
To p. Hrubý.
Skúsme na začiatku uvažovať o význame chrániča pre inštaláciu v užívaní laikov, ktorá je dlhodobo bez poškodenia. A bez spotrebičov, iba inštaláciu tak ako platí rozsah 4-41.
Práve tam vidím význam chrániča tak, ako ho vidí norma.
Že chránič reaguje aj na dotyky rozbitých EZ je mi jasné, len je to oblasť mimo rozsah normy, a tej sa snažím v tejto diskusii vyhnúť.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana