Je nutné při změně osvětlení již přidat proudové chrániče na světelné obvody?

<< < (27/51) > >>

Maroš Klein:
Citace: Milan Hudec  14.05.2018, 11:16

Pokud odhlédneme od poruch tvrdých, máme mnoho případů poruch nedokonalých kdy chránič takové zařízení včas odpojí.

Určite áno, to je práve tá podstata.
To je priestor v ktorom vidím hlavné uplatnenie chrániča pre laikov (bavme sa zatiaľ o normálnom prostredí).
Svoju predstavu o podstate chrániča ako ho podľa mňa vidí norma som popísal už v #60, a určite by sa našlo dosť iných príkladov.

Citace: Milan Hudec  14.05.2018, 11:16

Dále při dotyku živé části je lépe mít v obvodu chránič nežli jen jistič, bo mrtvolný stav je závislý na době působení proudu.

No hej, ale natiahnuť čas zvládne aj stuhnutý chránič, pričom pri tom tvrdom skrate so zanedbateľnou impedanciou s ktorým ráta norma istič reaguje v čase okolo 11ms, a to úplne stačí.
V podstate ide stále o to, že chránič sám o sebe nedokáže naplniť požiadavky na minimálnu bezpečnosť.

Výhodu jeho mechanických vlastností za priaznivých okolností nezatracujem, je to však pri dotyku 230V vždy hra na náhodu, a ja ctím minimálne bezpečnostné požiadavky noriem.
Tie mi chránič pri kontakte s 230V bohužiaľ nespĺňa, a ja z pozície elektrotechnik a nemám inú možnosť ako skonštatovať že chránič nechráni.

Pavel Horský:
Citace: Maroš Klein  14.05.2018, 11:49

Výhodu jeho mechanických vlastností za priaznivých okolností nezatracujem, je to však pri dotyku 230V vždy hra na náhodu, a ja ctím minimálne bezpečnostné požiadavky noriem.
Tie mi chránič pri kontakte s 230V bohužiaľ nespĺňa, a ja z pozície elektrotechnik a nemám inú možnosť ako skonštatovať že chránič nechráni.

Před lety, kdy se ještě nasazovali chrániče jen do koupelen jsme my montovali chrániče již na všechny zás. okruhy.
Volal mi kamarád a děkoval mi za to, že jsme mu tyto doplňkové ochrany nainstalovali do celého domu. Jeho malý syn strčil do zásuvky osičku od autíčka. Chránič okamžitě vybavil, chlapec přežil.
Myslím, že nemá dál cenu se rozepisovat o případech s porušenými prodlužováky ve vlhké trávě, se spotřebiči v mokru na kuchyňské lince atd atd atd.

Před cca rokem jsem popisoval situaci, kdy jsem byl přizván kriminální policií k  případu, kde byl zmařen jeden mladý lidský život díky nedbalosti svého otce. Pán měl chránič jen na koupelnu. Ten mu vybavoval díky izolační poruše pračky. Místo toho, aby si zavolal opraváře, vyřešil problém tím, že přinesl produžovák ze stodoly s porušenou izolací. Ten připojil v kuchyni na nechráněnou zásuvku a mnul si ruce, jak nad vším vyzrál. Prodlužovák byl tažený po podlaze přes koupelnu, kde byla zanesená podlahová vpusť. Všude dost mokro. Chlapec se vysvlékl a do vany už nedolezl.
Myslíte, že by ho vámi řečená nespolehlivá ochrana neochránila?
Můžeme se bavit o tom, že se neprovádějí pravidelné revize, že si provozovatelé elektroinstala ce netestují chrániče, že elektrofirmy neproškolují uživatele o užívání elektroinstala ce, že i přes proškolení nikdo testy chráničů neprovádí....t ěch věcí degradujících ochranu proudovými chrániči je opravdu dost, ale ty my už neovlivníme.

Já za sebe tvrdím, že je proudový chránič velice dobrým vynálezem a že je schopný zachránit hodně životů. Tímto vaše názory opravdu nesdílím a jsem zásadně proti nim.

Milan Hudec:
Tak znovu.
Chránič při dotyku na živou část na rozdíl od jističe chrání.
Samozřejmě účinnost či spolehlivost každé ochrany je omezená fyz.zákonitost í a statistickou náhodou.
 Vaše vytrvalost je hodna obdivu.

Zdenek Hejčl:
Asi nemá nic na práci a jen prudí.... (zle)

Pavel Horský:
Citace: Zdenek Hejčl  14.05.2018, 13:24

Asi nemá nic na práci a jen prudí.... (zle)

Opravdu mi to tak připadá.  :-[

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana