Jakou funkci má proudový chránič v případě ochrany svítidla třídy II.?

<< < (11/20) > >>

Jiří_Hrubý:
Citace: Maroš Klein  01.01.2018, 19:48

Pri tom príklade spotrebiča II. triedy s fázou na povrchu sme už ale zasa cez dvojitú izoláciu v druhej poruche. Chránič tam možno zafunguje, ale možno aj bude II. trieda ešte dlho rôzne nebezpečne brnieť.

U třídy II. je to trochu problém a když zůstanu u té sekačky, pak budu muset považovat poškození izolace za první poruchu, ale protože nemusí a v podstatě bez kontroly nemá jak být zjištěna, dojde rovnou k zásahu. Druhá porucha ani nemusí vzniknout. Ano, ta rukojeť s prodřeným kabelem brní, nebo taky rovnou zabíjí.  Jediná spolehlivá prevence O.T.,  nebo doplňkový PCH, který při troše štěstí odvrátí nejhorší.
Jo, ješe s výbava pro PPN :)
Citace: Maroš Klein  01.01.2018, 19:48

Skutočne by som nerád polemizoval o tom, že priamy dotyk osoby so zdravotným obmedzením so živou časťou za chráničom je pre ňu normálny.

Norma uvádí invalidní nejen coby fyzické, ale i duševní postižení a nemám v úmyslu tyto lidi nějak snižovat, pouze jsem naznačil, že i za branami ústavů se vyskytují jedinci, kteří ač přesvědčeni o své inteligenci páchají hovadiny.

Jinak ona zvýšená ochrana ani není nutná, jen stačí používat rozum. Chránič je prostě jen doplněk, který zvyšuje šance na přežití a za normálního stavu při normálním používání instalace a připojování bezvadných zařízení do ni nemusí vybavit jinak než unikajícím proudem do země celou svou životnost. Ale jednou se může objevit někdo, kdo vleze do rozvaděče, bude samodomo měnit zásuvky, vypínače, světla a pak bude rád za těch 30mA.
Už jsem několikrát uvedl, že chránič nepovažuji za spásu (to ostatně ani norma) ale stejně jako norma ho vnímám jako rozumný doplněk pro zvýšení bezpečnosti.
A když budu důsledný, pak netestovaný, zatuhlý chránič vybaví klidně až na 400mA, pak není o čem se bavit.

Jiří_Hrubý:
Pročetl jsem onen odborný článek. V podstatě nic objevného, jen slušné shrnutí faktů o chráničích a uzemnění.
K jedné z vašich podotázek: Dotek na fázi není normální, je buď cílený při práci, nebo nahodilý při nedovolené činnosti, nehodě, poruše či obyčejné nerozvážnosti. Druhý případ v instalacích s chráničem má vyšší procento přeživších bez následků, než ten samý na nechráněných, nebo s nefunkčním chráničem.
Jinak doporučuji knihu HRAZDIRA, MORNSTEIN - Lékařská biofyzika a přístrojová technika.

Maroš Klein:
Kábel ktorý kope vnímam ako druhú poruchu práve z dôvodu jeho zloženia (základná izolácia žily + vonkajšia prídavná izolácia). Poškodenie vonkajšej vrstvy je práve tá prvá porucha, a základná izolácia vodiča vnútri musí zabezpečiť bezpečnosť v podmienkach jednej poruchy.
Že tie poškodenie v praxi na záhrade idú jedným vrzom cez kábel a bez povšimnutia sú riziká, ktoré požiadavky noriem bohužiaľ nezmenia.

To, čo mi ide proti srsti a zároveň celý čas nejde zum zum na rozum je práve tá záchrana prúseru chráničom takým kopancom, ktorý nikto nevie odhadnúť.
Na mokrej záhrade na boso to môže byť pre niekoho aj šupa 500mA, na sucho v rozvádzači to zas bez problémov ostane pri brnení.
Osobne už mám dosť že vôbec má dôjsť k nejakému kontaktu so živou časťou, a nie že ešte to má zachrániť chránič s neistými podmienkami na vybavenie.

Áno, ja dobre viem už od začiatku že chránič môže vybaviť, ale za normálnu ochranu vybavovací prúd cez telo človeka jednoducho akceptovať nemôžem.
Asi nemám gule na to, aby som pripustil hoci aj 30mA do dieťaťa alebo tehotnej ženy. Aj keď je to možno posledná inštancia relatívnej záchrany, ale tak sa predsa bezpečná inštalácia nezriaďuje.

V tom článku vidím ako odporúčajúco zaujímavú tabuľku ku grafu na strane 10.

Jan Franěk:
Citace: Maroš Klein  01.01.2018, 20:21

Ešte že nie ste sudca ktorému sa nechce čítať spis. :)

Plete si pojmy a dojmy. Soudce se s obsahem seznámit musí, je to jeho práce. Oproti němu mám v tomto případě tu výhodu, že já vaše předlouhé příspěvky číst nemusím  ;)

Ako odborník mi iste bez problémov doložíte aspoň odbornými článkami keď už nie normami, že „podle čeho všeho“?

Ne, nemúžu. Tuto "hranici" stanovili jiní odborníci z mnoha zemí a protrože jsem u toho nebyl, jen používám selský rozum a předpokládám i používám zkušenosti z praxe. Když jsem někde měřil kvůli častému vybavování proudového chrániče, tak se občas stalo že nebyl problém v instalaci, ale v chrániči který vybavoval už okolo 12-15mA. Nebyl problém s množstvím elektroniky, nebo tepelných spotřebičů, této hranice dosáhnout. V příspěvku jsem psal že podle všeho, ne že přesně vím proč a jak to bylo stanoveno.

Když se vrátím z5 k půvopdnímu dotazu, konstatuji že v podstatě bylo vše už řečeno. Tedy že máme povinnost použít plný počet vodičů i ke světlům třídy II, protože krom jiného nevíte zda si tam za 5 let někdo nenamontuje jiné světlo, už ve tříde I.  Nezanedbatelná je i ochrana před požárem, nebo proti náhodnému dotyku při revizích, servisech a jiných úpravách.
To samé platí u zásuvek, ze kterých jsou zapojovány třeba zahradní sekačky. Zde se často používá i prodlužovacích přívodu bez ochranného kolíku a proudový chránič přesto může při proseknutí nebo jiném poškození kabelu, zachránit uživateli život. To i bez vodiče PE. To je prostě chránič, který zareaguje vždy pokud proud "unikající" mimo uzavřený okruh pracovních vodičů, překročí nastavenou hranici

Prečítajte si vlákno a pochopíte, že sa tu šlupka okolo 115mA do tela podáva ako normálna ochrana pri náhodnom dotyku živej časti.

Hledám to marně. Můžete mne navést?

Citace: Maroš Klein  01.01.2018, 20:58

Asi nemám gule na to, aby som pripustil hoci aj 30mA do dieťaťa alebo tehotnej ženy. Aj keď je to možno posledná inštancia relatívnej záchrany, ale tak sa predsa bezpečná inštalácia nezriaďuje.

Pořád moc nechápu. Jasně píšeme, včetně mne, že použitím proudového chrániče 30mA se velmi znatelně zvedá šance na přežití, ne že jde o 100% ochranu. Nikde nevidím že by zde někdo psal něco jiného. Možná v tom je důvod neporozumnění.

Jan Alin:
Teda pánové, zkusil jsem to přečíst a došel jsem k názoru, že za tohle může snad jen jazyková bariéra, jinak si to nedovedu vysvětlit. Zkuste si to přečíst celé na jeden zátah.  o:-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana