Jakou funkci má proudový chránič v případě ochrany svítidla třídy II.?
Jan Franěk:
Přiznávám že předlouhé lamentování jsem ani neměl chuť celé důkladně pročítat. Ale pár postřehů z toho asi mám.
Hodnota 30mA a s tím i související doba vybavení proudového chrániče, je podle všeho stanovena jako kompromis bezpečnosti a spolehlivosti/funkčnosti zařízení. Jinak řečeno je to hodnota kdy se mnohonásobně zvyšuje šance na přežití a zároveň nehrozí zbytečné vybavování chráničů a tedy i dostačující spolehlivost celé instalace.
Citace: Maroš Klein 01.01.2018, 18:56
Otázka: Na akú bezpečnú hodnotu odhadujete ustálený dotykový prúd?
Proč by to měl kdokoliv odhadovat? V normách se píše o proudových hodnotách, kde je definován práh bolesti i maximální bezpečný proud pro AC i DC (norm)
Citace: Maroš Klein 01.01.2018, 16:00
Predovšetkým stále platí, že rozsah a obsah mojich príspevkov vo verejnej sekcii je bez právnej záväznosti prioritne určený anonymnému obecenstvu.
Pokud je to určené pro jakoukoliv konkrétní skupinu, prosím aby jste do každého takového příspěvku napsal, aby nedocházelo k nedorozumění, stejně jako to, že si za svým názorem nestojíte a tudíž za jeho správnost neručíte, aby si toho byl vědom každý kdo by se podle toho chtěl zachovat a hrabat se ve VTZ. Osobně se pak mohu podobným příspěvkům mě neurčeným (ani ostatním kolegům) rovnout vyhnout a ušetřím si tak dost času.
Citace: Maroš Klein 01.01.2018, 16:00
Ak chcú odborníci stručné odpovede, nech použijú súkromnú poštu. Tam ich rád stručne odkážem na články v 33 2000-4-41 a EN 61140. Ak chcú komentovať, nech komentujú obsah a nie rozsah.
Nechápu to dělení odpovědí, ale to je jedno. Jen jsem si prošel pár reakcí a všude byl diskutován právě obsah a nikdy rozsah. Jediným komentářem k rozsahu vašich slohových prací je můj poslední příspěvek, kde se přiznávám že nemám chuť číst 6 za sebou jdoucích předlouhých reakcí bez obsahu dávajícího nějaký hlubší smysl. Nějak jsem se nedokázal prokousat ani tím prvním.
Nebete si to osobně. Možná je to únavou z loňského roku. Přeji úspěšnější nový rok
Maroš Klein:
Citace: Jiří Kubík 01.01.2018, 17:05
Šedivá je teorie, barevný strom života!
;D
Čo už, život je už raz taký.
Má to nejaký súvis s normálnou prevádzkou na ostatných mostoch?
Citace: Petr Liskar 01.01.2018, 16:48
Kolegové,
obdivuji se Vaší trpělivosti, ale řekl bych, že krmíte diskusního trola...
Nevidím nikde váš príspevok k téme.
Pokúste sa zmeniť odborne môj názor na chránič, a nevnucujte mi urobiť si názor na váš spôsob diskusie.
Maroš Klein:
To p. Jiří_Hrubý.
So všetkými príkladmi z praxe s vami samozrejme súhlasím a vedel by som pridať. Sám mám na cintoríne kamaráta z detstva presne kvôli takejto kosačke. Na to, že ho dostal stav pri jednej poruche ale neverím dodnes. Tie kosačky boli nebezpečné šroty aj ako vypnuté.
Pri tom príklade spotrebiča II. triedy s fázou na povrchu sme už ale zasa cez dvojitú izoláciu v druhej poruche. Chránič tam možno zafunguje, ale možno aj bude II. trieda ešte dlho rôzne nebezpečne brnieť.
Práve tam by som radšej videl zvýšenú ochranu podľa 3.19 EN 61140, než zbytočne čakajúci chránič bez uzatvoreného obvodu cez vodič PE.
BA3 je pri invalidoch v poriadku. V poznámke k vplyvu BA je tiež všeobecne v poznámke požiadavka na zaistenie elektrického zariadenia proti nebezpečnému dotyku.
Skutočne by som nerád polemizoval o tom, že priamy dotyk osoby so zdravotným obmedzením so živou časťou za chráničom je pre ňu normálny.
V prílohe je jeden z mnohých odborných článkov o účinkoch prúdov na organizmus. Beriem tieto hodnoty síce ako priemerné, ale ak začínam spotený brnieť už niekde pri 0,5mA, príde mi 30mA pomaly ako vtip na hrane.
Ak si všimnete, ona tá EN 61140 sa chráničmi ako normálnou ochranou vlastne ani nezaoberá.
Jan Franěk:
Citace: Maroš Klein 01.01.2018, 19:48
Ak si všimnete, ona tá EN 61140 sa chráničmi ako normálnou ochranou vlastne ani nezaoberá.
Asi proto, že proudový chránič nepatří mezi základní ochrany (norm) nemyslíte? Tedy pokud jsem váš příspěvek dobře pochopil a správně vydedukoval že normální ochrana je pro vás ta základní. Pokud má úvaha není správná, prosím o vaší definici normální ochrany, abychom si rozuměli. Díkes
Citace: Maroš Klein 01.01.2018, 19:48
V prílohe je jeden z mnohých odborných článkov o účinkoch prúdov na organizmus. Beriem tieto hodnoty síce ako priemerné, ale ak začínam spotený brnieť už niekde pri 0,5mA, príde mi 30mA pomaly ako vtip na hrane.
V praxi se nejčastěji při měření setkávám spíš s hodnotami okolo 20-25mA, ale souhlasím s tím že i to jsou velmi vysoké hodnoty. Svůj názor na tuto hodnotu jsem ale popsal v mém předešlém příspěvku.
Maroš Klein:
Ešte že nie ste sudca ktorému sa nechce čítať spis. :)
Ale vážne.
Citace: Jan Franěk 01.01.2018, 19:22
Hodnota 30mA a s tím i související doba vybavení proudového chrániče, je podle všeho stanovena jako kompromis bezpečnosti a spolehlivosti/funkčnosti zařízení.
Ako odborník mi iste bez problémov doložíte aspoň odbornými článkami keď už nie normami, že „podle čeho všeho“?
Citace: Jan Franěk 01.01.2018, 19:22
Hodnota 30mA ... Jinak řečeno je to hodnota kdy se mnohonásobně zvyšuje šance na přežití
To myslíte vážne, že ak je odhadovaný odpor ľudského tela okolo 2kΩ, tak vám stále vychádza že 230/2000=30mA?
Citace: Jan Franěk 01.01.2018, 19:59
Asi proto, že proudový chránič nepatří mezi základní ochrany...
Presne tak. Prečítajte si vlákno a pochopíte, že sa tu šlupka okolo 115mA do tela podáva ako normálna ochrana pri náhodnom dotyku živej časti.
Inak, a vy si ako vysvetľujete základnú požiadavku 4-41 o tom, že nebezpečná živá časť nesmie byť prístupná?
Rovnako požiadavka na zabezpečenie elektrického zariadenia pri vplyve BA proti nebezpečnému dotyku vám hovorí čo?
Citace: Jan Franěk 01.01.2018, 19:59
Tedy pokud jsem váš příspěvek dobře pochopil a správně vydedukoval že normální ochrana je pro vás ta základní.
Tu vôbec nejde o to čo je podľa mňa.
Ja iba neveriacky krútim hlavou, že som sa do tejto chvíle nedočkal takmer žiadneho kľudného odborného komentára okolo základného pravidla ochrany a jeho dopadu na tvrdenia, že dotyk fázy za chráničom je normálny.
P.S. Do odpovede pre p. Hrubého pridávam spomínaný odborný článok.
P.S.2: Skutočne by som vás na východe niekedy rád videl :) :) :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana