Jaký máte názor na nový požadavek článku 411.3.4 ČSN 33 2000-4-41 ed.3?

<< < (10/19) > >>

J Lhava:
Citace: Fuk Tomáš  31.12.2017, 17:18

Není to ani zbožné přání, ani povinnost, ale doporučení, vycházející ze zásady, že je lepší zůstat na té bezpečnější straně, než balancovat na hraně.
Soucasna CSN 33 2000-4-41 ed. 2 je snad nejake balancovani na bezpecnostni hrane?

Jiří Buben:
No tak vzhledem k tomu, že u změny Z1 ČSN 33 2130 ed.3 není nikde uvedeno, od kdy platí, tak předpokládám, že platnost změny nabývá účinnosti dnem vydání, respektive dnem uveřejnění ve věstníku UNMZ, tedy leden 2018. Takže přechodné období uvedené v ČSN 33 2000-4-41 ed.3 je tak trochu kanadský žertík UNMZ. takže pokud mi jedna norma říká že něco musím až od roku 2020 a druhá, že to samé musím od data kdy byla změna vydána, tedy leden 2018, pak je to snad jasné.

J Lhava:
Citace: Milan Illek  30.12.2017, 12:01

Třeba je to proto, že než dojde k realizaci a poté k revizi, nebude už stará norma platná.

Zákon č. 183/2006 Sb.,  stavební zákon, ve znění pozdějších předpisů
Citace

Kolaudace
§ 119
(3) Dojde-li během provádění stavby ke změně českých technických norem nebo jiných technických předpisů, podle nichž byla zpracována dokumentace nebo projektová dokumentace, posuzuje se stavba podle technických norem nebo jiných technických předpisů, které platily v době, kdy byla dokumentace nebo projektová dokumentace zpracována.

Fuk Tomáš:
Citace: Jan Hlavatý.  31.12.2017, 21:45

Soucasna CSN 33 2000-4-41 ed. 2 je snad nejake balancovani na bezpecnostni hrane?

Nedržet se doporučení platné normy s odůvodněním, že zatím ještě není závazné, ale stane se jím až za dva roky, já považuji za balancování na hraně.

Jiří Schwarz:
Já to s tím "balancováním na hraně" při aplikaci nejnovějších norem nebo změn nevidím tak černobíle...
Já poněkud "nebezpečněji" vnímám fakt, jak je postaveno pravidlo, že se elektrická zařízení a rozvody provozují a revidují podle norem platných v době uvedení do provozu pokud to není nebezpečné
Takže na jedné straně budeme chtít něco dotáhnout k "dokonalosti",  proudové chrániče všude, AFDD,... a o kus dál bude v provozu rozvod v TN-C s Al vodiči, protože prohlídkou a měření lze dojít k tomu, že to splňuje požadavky na bezpečnost popsané v ČSN 34 1010

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana