Jaký máte názor na nový požadavek článku 411.3.4 ČSN 33 2000-4-41 ed.3?

(1/19) > >>

Jiří Buben:
Včera jsem si studoval novou edici 4-41. Co mě překvapilo, tak nařízení článku 411.3.4, že na všechny světelné obvody budou předepsány proudové chrániče s rozdílovým proudem nepřesahujícím 30mA.
Z mého pohledu je tento požadavek trochu kontraprodukti vní, protože to zase spousta firem a montérů bude řešit centrálním chráničem aby byly levnější.
Mám informace, že tento požadavek byl do normy zařazen s ohledem na možný úraz el. proudem při výměně světelného zdroje laiky. Mám pocit, že tohle je trochu přehnané a zapomíná se na selský rozum, který svéprávnému člověku s pudem sebezáchovy radí si daný obvod vypnout. Alespoň dříve se toto v dílnách vyučovalo již na základní škole.
Jaký máte na tento nový požadavek názor?

Patrik Dedík:
Nastastie na Slovensku to nemame. Posledna oprava bola v 2009. Ked uz sme pri 4-41 tak co sa tyka chranicov, nemame tam take vynimky, ako velke skody, dokonca ani, ze ked je zariadenie urcene len na konkretny spotrebic atd. Iba to, ze chranic sa nemusi pouzit pri osobach znalych. Inak sa musi. Ma to vyhodu nemusim so zakaznikom diskutovat co ked sa rozmrazi mrazak, chladnicka ci je to skoda, alebo nie. Ma byt chranic, tak ho tam dam.

Jiří Buben:
Pane kolego, ale já se neptám na názor ohledně chráničů na zásuvkách, ale na světelných obvodech.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jiří Buben  24.12.2017, 09:36

Z mého pohledu je tento požadavek trochu kontraprodukti vní, protože to zase spousta firem a montérů bude řešit centrálním chráničem aby byly levnější.

ČSN 33 2130 ed. 3 toto řešení nedovoluje.

Patrik Dedík:
Citace: Jiří Buben  25.12.2017, 09:02

Pane kolego, ale já se neptám na názor ohledně chráničů na zásuvkách, ale na světelných obvodech.

Ved som.Vam napisal u nas taky pozadavek neni, v norme 4-41

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana