Jaký máte názor na nový požadavek článku 411.3.4 ČSN 33 2000-4-41 ed.3?
Fuk Tomáš:
Snad bych zde měl upřesnit, že tím "balancováním na hraně" nemám na mysli ani tak bezpečný provoz VTZ, jako balancování na legislativní hraně. Většinou to vyjde, ale občas taky ne.
Bašta Roman:
Citace: Jiří Buben 01.01.2018, 08:14
No tak vzhledem k tomu, že u změny Z1 ČSN 33 2130 ed.3 není nikde uvedeno, od kdy platí, tak předpokládám, že platnost změny nabývá účinnosti dnem vydání, respektive dnem uveřejnění ve věstníku UNMZ, tedy leden 2018. Takže přechodné období uvedené v ČSN 33 2000-4-41 ed.3 je tak trochu kanadský žertík UNMZ. takže pokud mi jedna norma říká že něco musím až od roku 2020 a druhá, že to samé musím od data kdy byla změna vydána, tedy leden 2018, pak je to snad jasné.
Účinnost stanovenou má od 1.2.2018 (viz příl.), jinak v ostatním souhlasím.
Jestliže od února je to jasný požadavek jiné normy, v tomto bodě nemá souběh ed.3 žádnou váhu.
pegas100:
Je myšleno ve změně Z1 33213 že, stačí jeden chránič na všechny koncové světelné obvody v bytě. Nebo koncovým obvodem je myšleno, že když mám tři okruhy, tak potřebuji tři chrániče?
Pokud stačí jeden chránič na všechny světla, tak v bytě stačí dát jeden chránič pro zásuvkové i světelné okruhy. Nebo je to myšleno jinak?
Kamil Novák:
Citace: Jiří Schwarz 01.01.2018, 19:11
Já to s tím "balancováním na hraně" při aplikaci nejnovějších norem nebo změn nevidím tak černobíle...
Já poněkud "nebezpečněji" vnímám fakt, jak je postaveno pravidlo, že se elektrická zařízení a rozvody provozují a revidují podle norem platných v době uvedení do provozu pokud to není nebezpečné
Takže na jedné straně budeme chtít něco dotáhnout k "dokonalosti", proudové chrániče všude, AFDD,... a o kus dál bude v provozu rozvod v TN-C s Al vodiči, protože prohlídkou a měření lze dojít k tomu, že to splňuje požadavky na bezpečnost popsané v ČSN 34 1010
Nedokážu si představit, že by tomu mělo být jinak.
Když to bylo považováno za bezpečné "tehdy", tak co se za ta léta tak zásadního změnilo ?
Uznávám, že tzv. hodnota života, tedy co člověk za svůj životy vytvoří pro společnost za hodnoty a hlavně hodnoty majetků jsou někde jinde.
Ale jde o kompromis mezi současnými požadavky na bezpečnost (mnohdy možná až hysterickými) a svobodou každého provozovatele el. zařízení rozhodnout se (na základě pravdivých informací o stavu) jestli je ochoten akcepovat rizika.
Tohoto tématu se ostatně týká i dotaz zde : http://diskuse.elektrika.cz/index.php?topic=39105.0
J Lhava:
Tak jsem si všimnul, že normou ČSN 33 2000-4-41 ed. 3 nám opět vzniká vakuum v klasifikaci vnějších vlivů. Přijmeme-li zde předkládané názory, že ed. 2 je třeba zavrhnout, a postupovat již podle ed. 3, pak by mě zajímalo, podle čeho potom klasifikovat prostředí normální/nebezpečné/zvlášť nebezpečné, když jej ed. 3 neřeší?
Mimochodem dobrý postřeh:
Citace: Jiří Schwarz 01.01.2018, 19:11
Takže na jedné straně budeme chtít něco dotáhnout k "dokonalosti", proudové chrániče všude, AFDD,...
AFDD jsou rovněž již nějaký pátek doporučovány, ale ... kolik jste jich v praxi již potkali? Zejména by mě to zajímalo u těch, co zde vehmentně prosazují, že již je nutno postupovat podle ed. 3. A AFDD v tom případě rovněž ve vyjmenovaných případech bezpodmínečně řešíte? Anebo je to jen podle toho, co se jak hodí? ::)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana