Jaký máte názor na nový požadavek článku 411.3.4 ČSN 33 2000-4-41 ed.3?

<< < (5/19) > >>

Miloslav Chramosta:
Souběžně s ČSN 33 2000-4-41 ed.3 vyšla ČSN 33 2130 ed.3 Z1 kde se mimo jiné uvádí:

ČSN 33 2130 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí - Vnitřní elektrické rozvody z prosince 2014 se mění takto:

Do článku 5.2.9 se jako poslední doplňuje tento odstavec:
Každý koncový světelný obvod v bytech a obdobných prostorech pro ubytování se vybaví doplňkovou ochranou pomocí proudového chrániče (RCD),  jehož jmenovitý reziduální proud nepřekračuje 30 mA.

ACEOF ACES:
Nebylo by už lepší pro osvětlení bytů a RD např.:
osadit do rozvaděče bezpečnostní transformátor 230V/24V a do svítidel LED světelné zdroje na 24V AC?

Radim Strycharski:
Citace: Pavel Horský  28.12.2017, 07:21

Ale ano, já tu normu četl a také jsem se k ní ve svém příspěvku dost jasně vyjádřil. Psal jsem o "PROSTORECH BYTOVÝCH DOMŮ".

Uznávám, že termín „prostor bytového domu“ je možno vyložit tak, že jde o jakýkoli prostor v domě a pokud autor normy myslel jen společný prostor, měl to napsat. Na druhou stranu mi nepřijde logické, proč by byty v bytových domech, tj. v domech s více než třemi byty, byly zatíženy nějakým normativním požadavkem a byty v jiných domech než bytových by stejným požadavkem zatíženy nebyly.

J Lhava:
Citace: Radim Strycharski  28.12.2017, 14:45

Na druhou stranu mi nepřijde logické, proč by byty v bytových domech, tj. v domech s více než třemi byty, byly zatíženy nějakým normativním požadavkem a byty v jiných domech než bytových by stejným požadavkem zatíženy nebyly.
Ano, bingo.
Bytový dům s více než třemi byty ...
Ve všech případech je totiž řeč o společných prostorách bytových domů.
Proč? Protože zdůvodnění v normě:
Citace

7.1.2 Vnější vlivy. U bytových domů je nutno vycházet z předpokladu, že nelze jednoznačně stanovit, že v objektu bude v souladu s podmínkami ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 „malý počet osob“. Z tohoto důvodu je třeba volit vnější vliv vyšší než BD1.
POZNÁMKA Za bytové domy se považují objekty určené pro bydlení s více než třemi byty.
Řeč je o společných prostorách, kde se může pohybovat blíže neurčený počet osob.

Jiří Buben:
Kolega Chramosta kápl na správný článek ČSN 33 2130 ed.3, který byl pozměněn, nebo chcete-li doplněn změnou Z1 z ledna 2018. Tady už není sporu o bytech. Zde je to napsáno jasně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana