Je nutné se bát zastaralé soustavy TT?
Martin M.:
Citace: Jiří Schwarz 25.06.2017, 18:05
A já bych ani nevylučoval to, že nějaký "bordel" vzniká přímo v napáječích u zařízení a přes filtry se dostává do PE (PEN) vodiče, který jej vyzařuje :'(
No spínané zdroje u technologie nějaký bordel taky produkovaly, ty jsem ale už úplně eliminoval a nahradil zdroji lineárními, které neruší.... samozřejmě, např. diody v usměrňovačích je ještě nutné i překlenout keramickými kondenzátory atd.....napáje ní předzesilovačů např. přes proudově kompenzované tlumivky apod..
Rušení jde opravdu z PE sítě...- pokud se odpojí od konstrukce Racku, zmizí.... není silné ale na spektru určité šumové pozadí je... při odpojeném PE není, stejnětak třeba u napájení SDR přijímače z baterií....
Zdeněk Mazač:
Netvoří vám někde PE smyčku pokud zařízení napájíte z 3f sítě? Volil bych napájení pouze 1f.
Martin M.:
Citace: Zdeněk Mazač 25.06.2017, 22:31
Netvoří vám někde PE smyčku pokud zařízení napájíte z 3f sítě? Volil bych napájení pouze 1f.
Já doufám, že ne, protože navrhované to bylo pečlivě...s ohledem aby např. anténní zesilovače byly z jiné fáze než internetová technologie a zároveň aby sousední obvody, které spolu souvisí (mají společný např SLP (-) pol byly napájeny ze stejné fáze).... ale je to možné, že se něco při komplikovanost i celkového zapojení přehlédlo. Asi není nic jednoduššího než, že to - až příště budu na místě vyzkouším... a uvidím jak se to bude chovat při TN-C, ale 1f.
Ze zkušeností ale - zemní smyčka se na spektru SDR přijímačů projevuje hlavně na nižších kmitočtech (DV) a to co napáchá je mnohem silnější....to hle je ale takový slabý a "široký" šum - rozlezlý hlavně v tropických pásmech KV (cca 2-5 MHz), semtam nepatrné špičky nějakých pravidelně se opakujících harmonických.. .. takto ruší právě spínané zdroje a el. předřadníky.. Při odpojení PE sítě a připojení pouze na lokální uzemnění se to ztratí... stejnětak zarušení v okolí lokálního zemniče.... proto si i říkám, že nic v Racku to nedělá, ale je to zvenku.
Zdeněk Mazač:
Změřte si také, jaké máte zatížení 3f sítě, někde vám může téci vyrovnávací proud. Navrhované to může být velmi pečlivě a pokud přehlédnete třeba nějaký nevhodný spoj třeba na plošném spoji, veškerá práce je fuč.....pak ani 1f zapojení nepomůže.
U tropických KV pásem máte možnost dát pod anténu dobrou protiváhu? Třeba kovovou desku a dobře jí uzemnit? Představte si loď jako protiváhu a oceán jako uzemnění.....
U dálkových radiových spojení na KV se projevuje i únik /pading/, ale to asi není váš případ. To by se dalo řešit lepší směrovostí antény.
Také se mi osvědčilo vkládat do anténního přívodu indukčnost, vzduchovou cívku o indukčnosti cca 1,5miliHenri, omezilo to i docela atmosférické poruchy.
Občas jsem objevil i hmotový odpor na místě kde neměl být, vnášel hodně bílého šumu.
Ale ve vašem případě bych se zaměřil na PE vodič.
Milan Hudec:
Maximalistické řešení vidím v provozu jen na aku baterie.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana