Může mít staveništní rozvaděč pro funkci nouzového vypnutí napěťovou cívku?
Petr Doležal:
K zahození není též otázka, co by měly dělat stroje po beznapěťové pauze ze strany rozvodných závodů ? U napěťové spouště se mohou nekontrolovate lně rozeběhnout, u podpěťové spouště vypne hlavní jistič. Tím zabíjíme dvě mouchy jednou ranou.
To, že podobně vypadává jistič při těžkých rozbězích je jistě nepříjemné, ale spouště např. u MCB vypínají až při 75% Un. 25% pokles je nekorektní a poddimenzovaný rozvod by se neměl řešit napěťovými spouštěmi.
Josef Nosek:
To Hrdý:
Vypínací spoušť se musí zapojit z vývodu jističe. Pokud se zapojí z přívodu musí být přes rozpojovací pomocné kontakty. Při vypnutí jističe je bez napětí. Pokud je zapojená z přívodu a tlačítko zůstane zapnuté tak samozřejmě shoří, to je vyzkoušené.
S tím jištěním cívky se domnívám že by měla být jištěná proti zkratu. Při běžných jističích malých hodnot asi není problém bez jištění. Ale dovedu si představit co by taková vypínací cívka provedla při zkratu cívky,ať už poruchou nebo třeba přepětím a kdyby byla napojená např. z jističe 300A. To by byl ohňostroj. Viděl jsem hořet hl. jistič u stožárové trafostanice, bylo to jako když startuje tryskáč.
Jinak samozřejmě musí být pro nouzové vypnutí rozpínací tlačítko, nebo jiný způsob. Jinak mohu říci že jsem v poslední době viděl 3 projekty kdy projektant navrhl vypínací cívku pro nouzové vypnutí a nebylo to pro nějaké malé objekty. Nevím co si o tom myslet. Tyto projektanti určitě nečtou tyto diskuze, to by bylo pod jejich úroveň.
Miroslav Janča:
Vím samozřejmě, že pro stoprocentní funkci nouzového vypnutí je nutná podpěťová spoušť, popsal jsem však stav, jaký je v praxi. Provozovatelé to prostě oprávněně nechtějí.
Myslím, že tam, kde není potřeba dálkové nouzové vypnutí to lze řešit naprosto jednoduše ručním pohonem jističe nebo vypínače do dveří nebo víka rozvaděče.
Co se týče případného spálení cívky vyrážecí spouště tam problém nevidím, je to jen otázka správného zapojení.
Milan Karvánek:
Citace: Miroslav Janča 23.11.2006, 21:54
... Provozovatelé to prostě oprávněně nechtějí.
A výrobci to prostě zcela nekompetentně vyrábějí. Nejvyšší čas aby se inspekce OIP zaměřila na tyhle nebezpečné staveništní rozvaděče. Nechápu jak na takový výrobek může někdo vydat prohlášení o shodě a někdo další napsat kladnou revizní zprávu. :-\
Miroslav Janča:
To: Kavánek
Já bych se tak kategoricky proti použití vyrážecí spouště nevymezoval, kdyby to byl tak značný problém, tak by ji výrobci nevyráběli. Ano je vždy nutné posuzovat výhody i nevýhody. Pokud by jste chtěli například zabezpečit 100 % bezpečnost chodců, tak by byly všude kolem chodníků svodidla.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana