Může mít staveništní rozvaděč pro funkci nouzového vypnutí napěťovou cívku?

<< < (6/6)

Miroslav Janča:
To Fasulidis:

viděl jsem hodně takových rozvaděčů, vyráběných na zakázku i pro renomované, často  zahraniční firmy v tuzemsku. Viděl jsem v tom provedení i staveništní rozvaděč velkého zahraničního výrobce. Pokud mohu znovu tipnout statistiku vypínání u hlavních i podružných větších rozvaděčů, tak je to 10:20:1 (mechanické - vypínací cívka- podpěťová cívka). Vše v provedení odpovídající nouzovému vypínání.
Pokud chce elektrikář z provozních důvodů vypnout rozvaděč, tak přece nejde o vteřiny.
Měl jsem dlouho obdobný názor jako vy o nepřípustnosti tohoto provedení. Už jsem jej ale změnil. Pokud bych mohl já rozhodnout, na staveništi jen mechanický, jinde podle okolností všechny způsoby. Důvodem je samozřejmě spolehlivost.

Georgis Fasulis:
To Janča:
1) K tématu jsem řekl už vše, co jsem mohl a znovu zdůrazňuji, že argumenty typu - "všichni to tak dělaj, dokonce i zahraniční výrobce" (kdy se proboha začneme také považovat na úrovni zahraničních výrobců) - NEBERU.
2) Pokud se jedná o Nouzové vypnutí, napěťová cívka je vyloučena resp. neodpovídá platným ČSN.
3) Nejmenuji se Fasulidis, ale Fasulis - snad vám stojím za to, abyste nekomolil mé jméno, není tak složité.

Miroslav Janča:
To Fasulis:

Za to jméno se omlouvám. Tato diskuse slouží k výměně názorů, podložených argumenty. Sleduji tuto diskuzi již asi půl roku, je pro mne přínosem, proto ji sleduji a také se do ni zapojuji.
vás osobně si vážím a nikdy bych si nedovolil někoho zesměšňovat pro jeho jiný názor.

Milan Selezan:
Či použiť na núdzové vypínanie tzv. "podpäťovú" cievku alebo tzv. "vypínaciu" u hlavných vypínačoch dáva riešenie bezpečného rozopnutia, ktoré je v norme o strojoch. Zároveň sa však vzťahuje aj na linky (napr. dopravníkov) a nie len čisto na sólo stroj. Keď chceme dodržať normy, je potrebné vyhodnotiť aj bezpečnostné riziko. Podľa toho sa má vypínať cievka nie len cez tlačidlo, ale do obvodu zaradiť tzv. bezpečnostné prístroje (zvyčajne farebne odlíšené červenou, žltou farbou krytu napr. PREVENTA od Schneidra a pod.),  ktoré vypínajú-reagujú jednoznačne na stratu napätia, tým vychádza nám rozpínací kontakt a "podpäťová cievka. Predražuje sa tým riešenie min. o 4000 SK, no ostatné riešenia nesplňujú bezpečnostné hľadisko a sú to len diaľkové vypínania a nie núdzové vypínania.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana