Může mít staveništní rozvaděč pro funkci nouzového vypnutí napěťovou cívku?

(1/6) > >>

Georgis Fasulis:
Navrhoval jsem v rychlosti pro větší stavbu staveništní rozvaděče větších amperáží (stovky ampér). Do přívodu jsem dal klasický deón s podpěťovou cívkou a na dveře červený hřib s rozpínacím kontaktem, tak jak jsem zvyklý obvody nouzového vypnutí dělat. Zavolal mi výrobce s tím, že tam chce dát vyrážecí cívku (napěťovou) a tlačítko se spínacím kontaktem. Obhajoval řešení tím, že tak si to přeje většina zákazníků a že to tak dělají běžně.
Překvapilo mě to a tak jsem vytáh normy a v ČSN 33 2000 -5-537, čl.:537.4 - Přístroje nouz. vypnutí (včetně nouz. zastavení) se píše:

"Jističe, stykače apod. ,  které jsou ovládany dálkově, musí vypínat při ztrátě napětí na cívkách nebo musí být použito jiného způsobu, kdy porucha vede k bezpečnému stavu zařízení."

Může mi někdo oponovat argumentem, že tlačítko nouz. zastavení je přímo na vypínaném rozvaděči a nejedná se tudíž dle něj o dálkové vypnutí? Podle mne nemá pravdu. Jaký je váš názor? A jestli se nemýlím, jak je možné, že nijak malý výrobce klidně vyrábí výrobky v rozporu s ČSN, byť třeba dle návrhu zákazníka?

Štefan Beláň:
TO. Fasulis

Naprostý souhlas!  (jednicka)

P. S. Malá poznámka - vyrážecí cívka je podle mne proudová. Nebo se pletu?  ::)

Georgis Fasulis:
To Beláň:  (poklona)  za rychlou odpověď. :)
 Měl jsem trochu pochyb, jestli neexistuje nějáká výjimka pro staveništní rozvaděč, která by v tom dovolovala úlevu. Na druhou stranu, proč by dělala úlevovou výjimku zrovna pro staveništní rozvaděče, které mají naopak požadavky na bezpečnost přísnější, než na ostatní rozvaděče.
Vždy mě trochu rozhodí, teď myslím obecně v životě, argument typu - ale vždyť to tak dělají všichni.  >:(

Otakar Dosbaba:
Jediný důvod přání většiny zákazníků, co mě napadá, je krátkodobé podpětí. Při zapnutí strojů s velkým příkonem tak dojde vlivem impedeance hlavního přívodního kabelu k poklesu napětí a tím i vybavení podpěťové spouště. Nasraní zedníci tak lítají neustále nahazovat hlavní jistič rozvaděče.
Podobné dilema jsem řešil u specializované ho rozvaděče pro kulturní akce u tlačítka nouzového vypnutí. Tancovačka na konci vesnice, spousta stánkařů, osvětlení placu a další faktory, zajišťující "napjatý" odběr často značně poddimenzovaný m přívodním kabelem není to pravé pro podpěťovou spoušť. Pořádná aparatura umožňující náležité zesílení kopáku celkem spolehlivě bliká i s lampiónky nad hlavami sedících opilců a v krajním případě dokáže i vybavit tu spoušť. Ale o hodně větší spoušť pak nastane, když je amfiteátr rázem po tmě.

Milan Karvánek:
Souhlas s podpěťovou cívkou, ale u těch stavenišťáků to bývá problém viz. p.Dosbaba. Nezbývá než vřadit mechanický hlavní vypínač s přístupnou pákou zvenku.
Jinak s nouzovým vypínáním "napěťovou cívkou" jsem již jednou "dost narazil" u orgánů dozoru při přebírání stavby. Už to nikdy neudělám.  o:-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana