Smí být světlo IP44 230V a ventilátor IP24 230V umístěno nad vanou v zóně 1?
David Hruda:
Pánové, opravdu?
P.S. Rozhodně nejsem fanoušek čehokoliv podobného v zóně 1, ale norma to říká jasně.
Patrik Mlynar:
Voda a elektrika samozrejme dokopy nepatria, s tym suhlasim. Len niekedy to najma v panelaku so zonami jednoducho nevychadza a to ma viedlo k pokusu, aky nebezpecny je prud vody namiereny na neizolovanu plochu s napatim 230V AC proti zemi.
PU170 spominam len kvoli overeniu funkcnosti chranica, aby som nebol obvineny z nefunkcneho chranica. Striedavy miliampermeter multimetra strednej triedy potom len upresnil vysledok, uz nad 10 cm dlzky prudu vody je prud minimalne nebezpecny. Plocha "chlpateho muza vo vani" s tym nic nema, rozhodujucu ulohu zohrava impedancia prudu vody.
Urazy v kupelni su najma od zlej instalacie - pracky na prepalenom hliniku TN-C.
V hoteli, kde bol ventilator priamo nad sprchovacim kutom alebo v byte, kde bol bojler priamo pri vani a jeho zasuvka 20 cm od jej hrany, som sa citil urcite bezpecnejsie, ako v nocnych uliciach.
Milan Hudec:
Citace: David Hruda 13.05.2017, 21:43
Pánové, opravdu?
P.S. Rozhodně nejsem fanoušek čehokoliv podobného v zóně 1, ale norma to říká jasně.
Ano to je ale "druhý způsob jak ono zařízení v zóně legalizovat" a to bez ohledu na obecný pohled na potřebu IP.
Osobně jsem na tyto dobrozdání mnohdy prakticky nedohledatelný ch výrobců ovšem dost skeptický.
Jan Franěk:
Citace: David Hruda 13.05.2017, 21:43
Pánové, opravdu?
Dotaz se týká světla a ventilátoru na 230V. To bych byl opatrný ;) .
Už jsem instaloval i ventilátor na 12V, ale to byla taková cenovka, že by vyšlo mnohem levněji posunout v podhledu trubku mimo zónu 1 a použít "normální" ventilátor.
Za mě říkám jasné ne těmto spotřebičům na 230V ve sprchovém koutě v zóně 1, pokud to není součástí sprchového boxu, nebo určeno přímo výrobcem do této zóny. Howgh
David Hruda:
Citace: Jan Franěk 13.05.2017, 23:04
Dotaz se týká světla a ventilátoru na 230V. To bych byl opatrný ;) .
Tomu nějak nerozumím, opatrný v čem?
Dotaz zní, zda mohou, a norma říká, že mohou, pokud jsou k tomu určeny výrobcem.
Jasné ne, pokud není určeno výrobcem z normy přímo vyplývá.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana