V kterých případech jsou ČSN v elektroinstalacích závazné?

<< < (10/13) > >>

Josef Drda:
:)     Problematika uvádění technických norem v právních předpisech ...  čtěte zde na  unmz    

Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec  27.12.2018, 11:59

Tzn.,  pokud vynechám slovíčko obecně, tak se dostávám do obráceného významu?

Když vynecháš slovíčko obecně, tak není řečeno nic, protože není jasná působnost. Není jasné, v jakém rozsahu to platí.

Ženy jsou obecně nevěrné=ženy nejsou věrné.

Ženy jsou obecně nevěrné=všechny ženy na světě jsou nevěrné nebo všechny ženy na světe nejsou věrné.

Ženy nejsou obecně věrné=ženy jsou nevěrné.

Ženy nejsou obecně věrné=některé ženy jsou nevěrné nebo některé ženy nejsou věrné. Tím se nevylučuje, že jsou nevěrné všechny na světě.

Když se napíše "obecně závazné",  je všechno jasné, protože právní systém definuje slovo "obecnost" a slovo "závaznost". Už ale třeba nebudu přesně vědět, co znamená slovo "nezávaznost". Vezmi si třeba, že bude stanoveno, že něco nepůsobí místně. No a pak to někdo převrátí a řekne, že působí nemístně. Je zřejmé, že potom se těžko domluvíme.

Miroš Jan:
Tak teď jsem v tom pěkně zamotanej. :o

Doposud jsem žil v domění, že pokud třebas výrobce rozvaděče, uvedene v prohlášení o shodě, normy, které popužil při výrobě, stávají se tímto, normy závazné. Nebo je to jinak?

Radim Strycharski:

Citace: Miroš Jan  27.12.2018, 13:29

Doposud jsem žil v domění, že pokud třebas výrobce rozvaděče, uvedene v prohlášení o shodě, normy, které popužil při výrobě, stávají se tímto, normy závazné. Nebo je to jinak?

Asi bude důležité, jak k závaznosti došlo, jinak není jasné, pro koho platí. Když budu výrobce a normu mi zezávazní zákon, tak se musím zodpovídat státnímu dozoru. Jestli ale norma nebude zezávazněna zákonem a bude zezávazněna jen ve smlouvě o dílo, tak se mohou dohadovat jen smluvní strany a žádný dozor do toho zasahovat nebude.

Miroš Jan:
Radime, to mě je jasné.
Ale jak to je tedy v prípadě toho výrobce rozvaděče?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana