V kterých případech jsou ČSN v elektroinstalacích závazné?

<< < (13/13)

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Kelbich  02.01.2019, 17:17

To je běžná soudní praxe v ČR ? No, ani bych se moc nedivil.

Koukám, že jsem vypustil z úst něco, co mě samotnému nedává smysl. Tuším, že jsem překombinoval větu. Měl bych si dát větší pozor, co píšu.

Franta Tatarka:
Ty normy jsou vlastně závazné, i když závazné nejsou neboť elektrikář musí vyhodnotit rizika na základě svého vzdělání/praxe a udělat to tak, aby se minimalizovaly ztráty na životech nebo majetku. Je jistě nemožné umět všechny obory elektroniky a znát podrobně fyzikální zákony, na jejichž základu by se správně vyhodnotila rizika.
Normy jsou tedy takovým návodem, jak co dělat, aniž bych musel vědět, že z tohoto kabelu může být rušen jiný kabel a pak musel řešit, proč něco nefunguje nebo to složitě počítat. 
A když si někdo normy nezaplatil, tak stejně to měl vědět.

František Šohajda:
Normy jsou nejnižší možná míra rizika ,vzhledem k bezpečnosti!!
Tím je dána použitelnost norem! (norm)

Pokud něco bude lepší jak norma, jenom dobře! ;D

nobody:

U ČSN vycházím ze stejného principu jako u předpisů nebo zákonů. Neznám-li všechny potřebné okolnosti, držím se zavedeného způsobu. V našem případě ČSN. A vzhledem k tomu, že znám širší okolnosti je doména obětavých elektrotechnik ů a těch zase tolik není, tak bych zůstával u té závaznosti.

Na jednom školení revizních techniků František Kosmák utrousil poznámku, kterou si pamatuji dodnes. Nikdy nevíš, co jsi kde podepsal za papír, kterým se nepřímo zavazuješ k dodržování ČSN ...
I když si myslím, že vím, co podepisuji, myslím, že můj bratr právník by ze mne udělal zločince ještě dříve, než bych něco udělal :-)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana