V kterých případech jsou ČSN v elektroinstalacích závazné?
Radim Strycharski:
Citace: Pavel Horský 27.12.2018, 08:43
Zřejmě mám opravdu těžce vypnuto :D Nějak se v těch definicích ztrácím :-[
1) Norma obecně nezávazná:
Moje kalhoty jsou obecně čisté, protože jsou čisté úplně všude. Je vyloučeno strpět špínu i na nohavicích.
2) Norma není obecně závazná:
Moje kalhoty nejsou obecně špinavé, protože na některých místech jsou čisté. Jsou špinavé jenom na nohavicích a jinak jsou čisté.
Rozmahel Vladimír:
Normy nejsou závazné.
Pokud někdo navrhne a v určitém případě provede, nějaké řešení mimo strnulou dikci normy a toto provedení bude bezpečné, nic proti tomu. Úroveň bezpečnosti ale musí být minimálně na úrovni ustanovení normy.
V provnání dosažené bezpečnosti pak je ČSN závazná - jako etalon bezpečnosti.
Miroslav Minařík:
Citace: Rozmahel Vladimír 27.12.2018, 11:17
Normy nejsou závazné.
Pokud někdo navrhne a v určitém případě provede, nějaké řešení mimo strnulou dikci normy a toto provedení bude bezpečné, nic proti tomu. Úroveň bezpečnosti ale musí být minimálně na úrovni ustanovení normy.
V provnání dosažené bezpečnosti pak je ČSN závazná - jako etalon bezpečnosti.
Nutno dodat, že normy nejsou závazné, do okamžiku pokud nejsou jiným dokumentem zezávazněny!
Na to se stále zapomíná!
(norm)
Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski 27.12.2018, 08:31
Když řeknu, že nějaký znak (nezávaznost) obecně platí, tj. působí na všechny, je to hotová věc a nic s tím nenadělám. Nemůžu pak v nějakém speciálním případě říct, že ten znak neplatí, protože tím zcela popřu výrok, že platí pro všechny.
Když řeknu, že nějaký znak (závaznost) obecně neplatí, tj. nepůsobí na všechny, nevylučuji tím, že může speciálně platit jenom někde.
Tzn., pokud vynechám slovíčko obecně, tak se dostávám do obráceného významu?
Ženy jsou obecně nevěrné=ženy nejsou věrné.
Ženy nejsou obecně věrné=ženy jsou nevěrné.
Miroslav Minařík:
Citace: Milan Hudec 27.12.2018, 11:59
Tzn., pokud vynechám slovíčko obecně, tak se dostávám do obráceného významu?
Ženy jsou obecně nevěrné=ženy nejsou věrné.
Ženy nejsou obecně věrné=ženy jsou nevěrné.
Zkusím to nadnést na TNK! (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana