V kterých případech jsou ČSN v elektroinstalacích závazné?

<< < (8/13) > >>

Milan Hudec:
Využiji vlákna k dotazu na zdatnější legislativočeš tináře.
Normy jsou obecně nezávazné.
Normy nejsou obecně závazné.
Je v konečném významu vět nějaký rozdíl?

Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec  25.12.2018, 11:33

Využiji vlákna k dotazu na zdatnější legislativočeš tináře.
Je v konečném významu vět nějaký rozdíl?

Na tuto "hádanku" jsi Milane odpovídal již před dvěma léty v tomto vlákně :

Citace: Milan Hudec  09.09.2016, 17:03

Ale kdepak i tyto normy jsou mnohdy vázány na legislativu.
Zkrátka norma je technický předpis s mezní hodnotou plynoucí buďto s fyzikálních či společensky akceptovatelný ch rizik.
No a při tvorbě předpisu vyšší právní síly se opět dle jeho společensky závažného zaměření posuzuje zdali se dá realizátorům volná ruka či se na dodržení norem ukáže obecně tj.odkaz indikativní nebo se ukáže na normu jednotlivou tj. odkaz výlučný.
Norma sama o sobě závazná být obecně nemůže jelikož někdy závazná bude a někdy ne a to dle onoho vyššího předpisu.
V oblasti elektro je situace prakticky omezena na tyto tři případy, nicméně např. v paletovém světě ať již jejich výroby či používání ve stozích nastávají často podmnožiny těchto stavů kdy si každá nová technická situace vyžaduje prakticky nový právní rozbor.
U elektra to pořád dá kde kdo.

Řečeno jinak, je-li v TP - technickém předpise, kterým je Z a NV přímo předepsáno použit TN, pak se TN v rozsahu elektrického zařízení stává závaznou.

Vše v tomto vlákně je uvedeno, že závaznou se TN stává citaci v TP, nebo ve smlouvě, ve vyhlášce správních orgánů, v interním předpise organizace, v pracovní smlouvě....v projektové dokumentaci.

Každé NV řeší řadu problematik, na příklad NV 17/2003 Sb.,   je technickým předpisem pro elektrické zařízení. ( dnes NV 118/2016 Sb.)

Proto nezávaznosti normy vzhledem k elektrickému zařízení je zbytečné se zabývat. Spíše je nutno se zabývat, pod jaký zákon ta moje elektroinstala ce spadá. A co je pro mne ( firmu elektro) zcela závazné.

Milan Hudec:
Honzo asi jsi mne nepochopil,  jedná se mě jen o jazykový výklad na první pohled stejných vět.

Radim Strycharski:

Když řeknu, že nějaký znak (nezávaznost) obecně platí, tj. působí na všechny, je to hotová věc a nic s tím nenadělám. Nemůžu pak v nějakém speciálním případě říct, že ten znak neplatí, protože tím zcela popřu výrok, že platí pro všechny.

Když řeknu, že nějaký znak (závaznost) obecně neplatí, tj. nepůsobí na všechny, nevylučuji tím, že může speciálně platit jenom někde.

Pavel Horský:
Citace: Radim Strycharski  27.12.2018, 08:31

Když řeknu, že nějaký znak (nezávaznost) obecně platí, tj. působí na všechny, je to hotová věc a nic s tím nenadělám. Nemůžu pak v nějakém speciálním případě říct, že ten znak neplatí, protože tím zcela popřu výrok, že platí pro všechny.
Když řeknu, že nějaký znak (závaznost) obecně neplatí, tj. nepůsobí na všechny, nevylučuji tím, že může speciálně platit jenom někde.

Zřejmě mám opravdu těžce vypnuto  :D Nějak se v těch definicích ztrácím  :-[

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana