Od kdy je nutné instalovat 5 kolíkové 3f zásuvky ?
Otakar Dosbaba:
Pane Fuksa, proč se snažíte motat laikovi hlavu nějakými "výjimkami ve výjimce", platící leda tak v průmyslových instalacích? V dotazu ohledně nových bytových instalací čtyřkolíky prostě NE! Důvody na tomto portále byly posány mnohokrát, tak je stačí nalézt. Něco jiného je oprava, tj. výměna staré nevyhovující 4p zásuvky za novou ve staré instalaci. Ano, za předpokladu připojování míchačky, cirkulárky apod., tedy spotřebičů bez požadavku na přítomnost nulového vodiče to mj. z důvodu kompatibility s vidlicemi a přívodními kabely těchto spotřebičů do nejbližší rekonstrukce lze. NIKOLIV TO VŠAK NEZNAMENÁ VESELÉ POKRAČOVÁNÍ ÉRY ČTYŘKOLÍKU V NAŠICH LUZÍCH A HÁJÍCH!
Štefan Beláň:
TO: Fuksa
Můžete říct, kde se všude podle vás mohou používat 4p. zásuvky 400V, k jakému účelu a zda je možné, aby uživatel byl laik, nebo zda musí mít odbornou kvalifikaci? ::)
Milan Karvánek:
Pane Fukso, ještě jednou tedy poruším pravidla tohoto fóra a odkloním se od tématu, abych vám sdělil jak je to s klubem Elektrika.cz. Pokud se chcete stát ověřeným členem klubu vše se dozvíte zde: http://elektrika.cz/data/clanky/jak-se-stat-clenem-overeneych-elektrotechniku/view?searchterm=klub , a v dalších článcích na hlavní stránce portálu (myslím, že žádného právníka nepotřebujete :) ). To že zde někteří odborníci nechtějí diskutovat je jenom jejich rozhodnutí. Pro některé je to zde příliš "odborné" pro jiné zase "málo teoretické". žijeme ve svobodné zemi, každý má právo a zodpovědnost zařídit se dle své úvahy. ČSN jistě platí zcela jednotně jak pro odborníky, tak pro laiky, tedy ve skutečnosti platí hlavně pro způsob provedení elektrické instalace. Nemá ale podle mne smysl na veřejně přístupném fóru dovzdělávat neelektrikáře. Sem patří jen obecné zásady a drobné rady charakteru "údržba domácí instalace". Odborně zaměřené diskuse je třeba směrovat do klubové části. Opravdu výstižně to napsal pan Dosbaba. hovg... domluvil jsem
Jiří Fuksa:
To: Beláň
Podle mne všude, kde potřebuji připojovat spotřebiče zakončené 4-pólovou vidlicí. To jsou ty, které ke své činnosti nepotřebují nulový vodič N, a které výrobce takto dodává.
Připojování spotřebičů pomocí zástrček není práce na elektrickém zařízení, takže ji může vykonávat i laik ( v zaměstnaneckém poměru bych doporučoval alespoň §3 vyhl. 50/1978 Sb.).
Pane Beláň, protože vím, že máte značný přehled v normách, zkuste mně naťuknou normu, která nařizuje, aby veškeré spotřebiče byly zakončeny 5-pólovou vidlicí.
Štefan Beláň:
TO: Fuksa
Takto strikně uvedené nařízení, jak uvádíte a požadujete, v žádné normě nenajdete. Odpověď si musíte sestavit sám, z níže uvedených norem. :-\
ČSN 33 2000-1, čl. 133.3
ČSN 33 2000-4-46 ed. 2, čl. 4.N6.1
ČSN 33 2000-5-52, čl. 520.N4.2
ČSN 33 2000-5-54, čl. 546.2
ČSN 33 2180 čl. 6.3.1
ČSN 34 1310 čl. čl. 1.1 ;)
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,2528.msg17713.html#msg17713
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana