Od kdy je nutné instalovat 5 kolíkové 3f zásuvky ?

<< < (7/7)

Otakar Dosbaba:
Chlapi, pojďte už vod toho! :) Už se tomu určitě spousta návštěvníků směje. Na odlehčení navážu na Valkův příspěvek s bojem proti čtyřkolíkovému myšlení.
Na jaře jsme jeli zvučit a svítit taneční zábavu do jednoho menšího kulturáčku. Nebyli jsme tam poprvé, tento objekt byl znám v širokém okolí svojí katastrofální instalací ještě z druhé poloviny 60. let. Navíc se o ní nikdo moc nestaral, revize se dělaly tak, že se radši poslední dobou nedělaly vůbec - nějak se to vždy na té vesnici zaonačilo. Místní provozovatel mě již trochu znal jednak díky tomu, že jsem kvůli této skutečnosti poměrně dost nahlas a pravidelně držkoval při občasném zajišťování zvukařiny a nebo při bubnování s nějakou tou dechovkou či pouličním šramlem. Pravidelně jsem mu nabízel alespoň projekt na případnou rekonstrukci elektroinstala ce, kdyby se náhodou obecní úřad náhle urval a uvolnil nějaký ten šesták. Když jsem tam volal pár týdnů před výše zmnovanou akcí, překvapivě se z telefonu ozvala radostná odpověď: "... Oťas, mám pro tebe dobrou zprávu. Před čtrnácti dnama tady chlapi elektriku konečně předělali a mákli si, aby to tu do téhle pouťovky zvládli. Budeš spokojenej, revizák říkal, že teď to vyhovuje těm vašim normám bez problémů, dal tam prej i ňákej ochraňovač, nebo zachraňovač, nebo co já vím!..."
Přijeli jsme, viděli jsme a musel jsem mu dát za pravdu. Bohužel, ale jen revizákovi. Ze zdi na mě ze tmy zírá, po oválu... ... !!ČTYŘKOLÍK!! Jediná 3f zásuvka v domu na kabelu CYKY 4Bx4...

Lada Cisar:
Pri rekonstrukci RD a kompletni nove el. instalaci v roce 2001 byla instalovana 4p zasuvka (32A) na vnejsi cast steny domu. Vsiml jsem si toho pred 2 tydny - jeste nebyla vubec pouzita. TO jestli tam je i jina 400V zasuvka 5p budu muset zjistit. JInak je cely rozvod chranen predrazenym pr. chranicem v podr, rozvadeci.

--
Co se tyce revizi si vubec nedelam iluze. Behem poslednich 3 mesicu jsem mel 2 castecne revize na instalaci noveho spotrebice a provedeni pripojky k nemu.
Prvni RT, ktery sam provadel cast instalace vydal RZ s namerenymi hodnotami, ktere si vycucal z prstu, nebot nic nemeril.
Druheho RT jsem vubec nevidel (delal RZ na zaklade informaci, ktere mu podal elektrikar delajici cast instalace) a podle toho taky vypada RZ, krome vycucanych namerenych hodnot se objevily i instalace kabelu, ktere tam vubec  nejsou  :-\[/b]

valko_peter:
súhlasím s pánom Dosbabom. Skončime to.
Ani jedna zásuvka (4-pól alebo 5-pól) nie je v priamom rozpore s normami.
Ako odpoveď na pôvodnú otázku by som povedal asi toľko: 4 kolíková sa časom aj tak vypomstí, tak je načase prejsť kompletne a všade na TN-S!

HOWG.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana