Od kdy je nutné instalovat 5 kolíkové 3f zásuvky ?
Jiří Fuksa:
To: Beláň
To mne nejprve napadlo, že půjde o překlep, ale vzhledem k tomu, že norma, kterou jste uvedl v seznamu existovala, navíc označená od vás smajlíkem, tak jsem si řekl, jestli mne nezkoušíte.
Jinak náhrady (??) www:cni.cz
valko_peter:
Citace: Jiří Fuksa 07.10.2006, 23:41
To: Valko
Nevím jak je to na Slovensku, ale u nás spotřebič, který potřebuje ke své činnosti vodič N, jak uvádíte (mimochodem podle mé databáze, spotřebičů v domácnostech s potřebou vodiče N je minimum), musí být vybaveny 5-pólovou vidlicí (to již vyžadovala norma ČSN 341010), protože v pohyblivém přívodu nesmí být vodič PEN. A spotřebič z 5-pólovou zástrčkou do 4-pólové zásuvky nedostanete.
Máte pravdu, ale bol by ste prekvapený, koľko ľudí musím presvedčovať, že iba štvorkolíkové zásuvky nemôžu inštalovať, napriek tomu, že vo fabrikách sa používajú (a premiestňujú do rodinných domov) doteraz. A že stavebná redukcia 32/16A (32+16A), prípadne rozbočka 400+230V na jednej bukovej doske (výrobca "Jano od susedov") je zločin za ktorý by mali dávať aspoň rok natvrdo.
Inak súhlasím, že najvhodnejšia je kombinácia oboch typov, pre získanie variability pripojení.
Milan Karvánek:
Instalovat dnes do nové instalace 4.p. zásuvku, to prostě neskousnu. 5.p. zásuvky se vyrábějí již nejméně 20 let, nechápu. Již ve staré ČSN 341010 bylo uvedeno, že použití 4.p zásuvek je povoleno "do doby, než se začnou vyrábět a prodávat zásuvky 5.p." Za posledních 5 let jsem se ještě nesetkal s novým 3.f. spotřebičem nebo strojem, který by byl vybaven od výrobce 4.p. vidlicí.
valko_peter:
Ja áno. napr. mixér pre závodné kuchyne 400V/3kW. Ale bojujeme nielen proti 4-pólovým zásuvkám, ale aj proti skostnatenému mysleniu (keď to 30 rokov fungovalo na dva dráty tak prečo teraz po mne chcete tri? Prúdový chránič? čo to je a prečo je to také drahé? Projekt? - A načo? Veď si budem pamätať kade je to naťahané! ...........). Občas ľutujem, že právo zabíjať mé len agent 007 a nie aj revízny technik. Sú chvíle kedy by som pri výkone revízie vraždil a nie je ich málo.
Jiří Fuksa:
To: Karvánek
Pokud chcete obhajovat svůj názor pomocí ČSN 341010, tak nezapomínejte Vaší citaci této normy doplnit, že se jednalo o použití pro zařízení, které používalo v přívodní šňůře vodič nulovací nn (dnes PEN). Viz obr. 5 varianta B.
A tato varianta snad nikoho z diskutujících nenapadla.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana