Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?

<< < (3/7) > >>

ACEOF ACES:
Citace: Ivan Polínek  27.12.2015, 17:27

A nezapomeňte si spočítat ztráty v kabelu, čím menší průřez (levnější kabel),  tím větší ztráty(dražší provoz),  které platíte vy.
Takže je potřeba vzít v úvahu i ekonomické hledisko.

Podle mého názoru se ztráty v kabelu s měděnými vodiči o průřezu 6mm2,  dlouhém 40 metrů, oproti stejně dlouhému kabelu s měděnými vodiči o průřezu 10mm2,  mohou zvýšit asi tak do 1% ze spotřebované elektrické energie rodinného domku.

Jaroslav Klinský:
Kolegové, řeší se zde počet vodičů, průřez od elektroměru k rozvaděči domu. Ale nezaznělo ,  zda rozvody v domě jsou ještě v TN-C, nebo již v nové TN-S. Pokud jsou v TN-C, tak pak jedině 4x10, rozdělení provést v domovním rozvaděči a nové rozvody připojit na rozdělené PE a N.

Lukáš Rotrekl:
Citace: ACEOF ACES  28.12.2015, 00:00

Podle mého názoru se ztráty v kabelu s měděnými vodiči o průřezu 6mm2,  dlouhém 40 metrů, oproti stejně dlouhému kabelu s měděnými vodiči o průřezu 10mm2,  mohou zvýšit asi tak do 1% ze spotřebované elektrické energie rodinného domku.

Tak to vezměme technicky:
Pokud vycházím z prvotního dotazu, víme, že je dvojsazba, ale nevíme jaká, nevíme jaký hlavní jistič, nevím nic moc... ale řekněme, že vezmeme hlavní jistič 25A, vezmeme dobu využití maxima z nějaké fiktivní spotřeby a z ní pak podle ČSN 341610 vypočteme dobu plných ztrát...
První dvě varianty pro kabel 4x10 a 4x6 za těchto podmínek:
Sazba D25d uvažuji průměrnou cenu 5Kč, nejvíc spotřeby je mimo nt
fiktivní spotřeba cca 5000kWh, z toho doba využití maxima 350h (po zaokrouhlení),  doba plných ztrát 80h

3. a 4 varianta pro kabel 4x10 a 4x6 za těchto podmínek:
Sazba D45d uvažuji průměrnou cenu 2,7Kč,
fiktivní spotřeba cca 1000kWh, z toho doba využití maxima 625h, doba plných ztrát 160h

Pořizovací náklady se budou lišit jen cenou kabelů, tu jsem nastřelil tak aby se cca přibližovala realitě....

Jan Bocek:
Citace: Lukáš Rotrekl  28.12.2015, 01:06

Tak to vezměme technicky:

Pořizovací náklady se budou lišit jen cenou kabelů, tu jsem nastřelil tak aby se cca přibližovala realitě....

Jen jsem si zkusil do přiložené tabulky dosadit trošku jiné hodnoty, abych věděl jak dalece jsem se zkušenostním odhadem přepočítal, když jsem nedávno podobnou situaci řešil s kabelem CYKY 4x16...

Rozhodujeme se buď na základě zkušeností, anebo na základě analýzy. Je vidět, že Lukáš k tomu přistupuje profesionálně.

Lukáš Rotrekl:
Honzo, já to taky většinou "řeším" intuitivně a bez nějakého velkého přemýšlení dávám 4x10, pokud to je běžná záležitost. Pokud jsou delší vzdálenosti nebo je to někde na konci sítě, kontroluji si smyčky a úbytky.
U RD je většinou doopravdy nejekonomičtěj ší osadit nejmenší kabel který vyhoví technicky, ale pokud uvažujeme s nějakou rezervou do budoucna, kde by 6mm2 mohlo za určitých okolností být pro 32A už málo, a vzhledem k tomu, že 40m přípojka bude stát komplet kolem 35-45tkč a cena kabelu (resp. rozdíl mezi nimi v tomto případě) z toho tvoří nějakých 1600Kč, tak bych toto taky naprojektoval s 4x10.

Samozřejmě u průmyslu je to už jinak... Naposledy jsme realizovali přípojku 1600A pro halu strojního obrábění a lakovnu. Tehdy jsme se ze spotřeb dostali k tomu, že jsme poměrně rychle skopali návrh projektanta ze stolu, byť byl technicky v pořádku, vyplatilo se navýšit průřez navržených kabelů o jeden stupeň a jeden potah přidat, byť to bylo investičně cca 320tKč navíc, došli jsme k tomu, že by se to na ztrátách mělo vrátit během 3-4 let...

Občas ale není od věci se na to podívat hlouběji a oprášit znalosti, který člověk až tak často nevyužije...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana