Mohu v RD zaměnit kvůli zábleskovému světlu u zásuvkového okruhu B16 za C16?
Jirka Š. Svejkovský:
Zs pro B16A: 0,66x230/16x5 =1,9 Ohm
Zs pro C16A: 1/2 béčka = 0,95 Ohm
Pokud na konci naměříte impedanci pod 0,9 Ohmu, výměně nic nebrání.
Patrik Mlynar:
Nechajte si zmerat kliestovym ampermetrom prud odoberany bleskom v pokoji, bude to asi nejake smiesne cislo okolo desiatok / stoviek mA. Potom by bolo riesenim nechat si urobit cosi ako predlzovacku, kde by vo fazovom vodici bola ziarovka 230V / 100W alebo dva vykonove odpory v serii, povedzme 10 ohm / 25 W. Naklady su do 10 euro, akurat je to vyrobok a tak trochu bastl prasacina, ale ucel to splni a poruchove to nebude. Cas nabijania sa mierne predlzi.
Pavel Wylda:
Tušil jsem, že to nebude jen tak, jinak by se ty Cčka dávaly všude, aby uživatelé měli klid.
(poklona) za rozšíření obzoru (že se kalkuluje např. i srdečním rytmem). Několikrát jsem si pečlivě přečetl (a vznik/příčiny dotykového napětí chápu tak 50 na 50, ale to vlastně není podstatou původního dotazu).
Pane Svejkovský, odkud se v té rovnici bere 0,66?
Multimetr mám a odpor bych snad dokázal změřit s přesností kolem desetiny ohmu. Vím, odpor není impedance, ale v případě drátů ve zdi je to asi synonymum.
K dalším zmínkám. Není to snad tak stará instalace - kolaudace nové stavby r. 2004. Proudový chránič mám 25A & 0,003A nicméně za ním je:
- jistič pro 400V zásuvku v garáži
- jistič běžné zásuvky v garáži + pojezdová brána
- jistič pro myčku
- jistič pro pračku
- jistič pro zásuvky v koupelně
- jistič pro kotel
Lépe říct to obráceně - zásuvkový obvod v obýváku za chráničem není. Když mi revizák řekne, že mám víc než 0,9Ohmu - může mi pomoci doplnění dalšího proudového chrániče i pro obývákový okruh? Jinak řečeno, zvedne proudový chránič impedanční limit?
ad 1/125sec - máte pravdu nijak to nesouvisí s dobou nabíjení světel & proudové špičky
Ty světla jsou nová a dělají to obě a to i když je zapojené jen jedno. Protože tím trpí každé z nich, tak se kloním k tomu, že to nebude závada, ale vlastnost jejich zdroje.
Pane Mlynáři, taktéž díky. Asi kdybych tu byl sám, tak si skočím do GMka, spočítám a koupím příslušný odpor. Ale je to pro manželku a běhají okolo děti... I když jsem to vlastně zatím obešel podobně a to tlumivkou v podobě 50m prodlužovací bubnové šňůry z Hobymarketu, ale na ní je určitě CE znak a tak jsem klidnější ;) Ale jak jsem psal hned v prvním příspěvku - díky "tlumivce" se světla nechovají korektně. Spíše by mě zajímal tip na zmiňovaný "startovací obvod", protože doma si sice legálně pořeším C16A, ale když žena ty světla převeze k někomu jinému, tak tam bude zřejmě stejný problém s jističem. Tady předpokládám, že "startovací obvod" je nějaké komerční certifikované řešení.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Pavel Wylda 09.11.2015, 01:40
Multimetr mám a odpor bych snad dokázal změřit s přesností kolem desetiny ohmu. Vím, odpor není impedance, ale v případě drátů ve zdi je to asi synonymum.
Proboha, hlavně to tím multimetrem nezkoušejte měřit.... Mluví se o impedanci sítě, tedy cesty poruchového proudu od distribučního transformátoru do místa měření (poruchy) a zpět...
Pavel Wylda:
Nebojte, jsem laik a jak jsem psal výše počítám s tím, že si někoho pozvu ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana