Mohu v RD zaměnit kvůli zábleskovému světlu u zásuvkového okruhu B16 za C16?
Pavel Wylda:
Manželka používá v RD dvě záblesková světla (fotoateliér) a ty náhodně vyhazují jističe B16. Někdy po třech fotkách někdy po pěti...
Zjistil jsem si, jaké zásuvky jsou na které jističe. Vše jsem z nich odpojil a nechal zapojené pouze dvě záblesková světla a každé světlo na samostatné B16, různé fáze. Jenže to stále náhodně vypadává. Buď jeden nebo druhý jistič. Takže únava jističů to asi nebude ;) (jestli něco takového vůbec existuje??).
Zatím jsem to vyřešil tak, že jsem vzal 50m prodlužovací buben s namotaným kabelem. Tak sice pohodlně _jedna_ B16 udrží _obě_ záblesková světla, ale po vyfocení v nich pohasínají pilotní žárovky a navíc pak i náhodně blesknou sekvenčně za sebou (počítám, že klesne napětí a elektronika je zblblá).
No než si hrát s tím, kolik metrů mít přesně namotáno na bubnu tak, aby jistič držel a zároveň se světla chovala korektně, tak si říkám, jestli mohu v RD legálně pro obývákový zásuvový okruh nahradit B16 za C16?
Jiří Schwarz:
Měla by být dodržena nějaká úroveň ochrany před nebezpečným dotykovým napětí, měla by být zajištěna nějaká ochrana kabelů před vyšší teplotou.
Pro obojí je důležité jaké parametry má rozvod na konci, v poslední nejvzdálenější zásuvce. Jenže to se musí změřit na místě, to se na dálku nepozná.
Pro RT nebo dobře vybaveného elektrikáře je to v podstatě maličkost změřit a posoudit.
Patrik Mlynar:
Mozete aj pouzit startovaci obvod, aky mavaju vykonove audio zosilnovace na obmedzenie nabehoveho prudu, pripadne jednoduchsie riesenie s termistorom. Aj v tomto pripade ale potrebuje niekoho, kto sa v tom vyzna, berte to skor ako riesenie, ak by nahrada istica nebola mozna kvoli impedancii slucky.
Pavel Wylda:
(poklona) pánové za reakce. OK, objednám si revizního technika. Ale mám neblahou zkušenost s revizí plynového kotle, kdy borec jen přišel sundal dekl vymetl pavouky a řekl vše OK. Na dotaz a co třeba kontrola komína, zněla odpověď tam není co... Byl jsem o 800,- lehčí a pocitu, že to byl idiot jsem se nezbavil dodnes.
1) "...ochrana kabelů před vyšší teplotou..."
Je mi jasné, že nikdo nebude měřit teplotu kabelu (navíc pod omítkou) při zátěži trvající 1/125 sekundy. Bude zřejmě měřit odpor černého a modrého drátu, podělí to délkou k nejvzdálenější zásuvce a tyto ??Ohmy na metr?? mu řeknou, jestli to při těch 16A bude teplotně OK? Ale to by přece vyšlo stejně pro B16 i C16 neb obě snesou trvale 16A.
2) "...úroveň ochrany před nebezpečným dotykovým napětí..."
Tady mi úplně dochází fantazie, co si pohlídat, aby změřil. Neumím si představit, kde mi na zásuvce může vzniknout nebezpečné napětí, když je dotykem dostupný jen "kolík". Třeba zrovna tato nejvzdálenější zásuvka je blízko topení, která je připojeno měděnou trubkou. On tedy musí změřit odpor zeleno/žlutého, pro případ, že bych si tam zapojil PC s kovovým šasí. V PC zdroji se něco vysype, fáze se dostane na kovovou krabici a když ten zeleno/žlutý vodič má velký odpor, tak co - vznikne rozdíl potenciálů mezi topením a tím PC a tento rozdíl potenciálů (napětí) by mě mohlo ohrozit? Ale velikost tohoto napětí a z toho plynoucí případně nebezpečný proud je přeci stejně velký ať je to B16 nebo C16, ne?
Nebo můžete uvést jiný životu nebezpečný příklad, který vznikne záměnou B16 za C16? Omlouvám se za svojí natvrdlost a (poklona) za vaši (setrvávající) trpělivost.
Lukáš Rotrekl:
Ad1) Sice trvale snesou oba 16A, ale C je do určité míry pomalejší a tím pádem se do vypnutí zkratu může do kabelu "vyteplit" více energie...
Ad2) Je to hodně podobné, je dáno jakési dotykové napětí, které se někde může objevit a čas za který musí dojít k jeho odpojení.... zase platí, že jističi s tvrdší charakteristik ou (C) to může trvat chvilku dýl a to už může být špatně....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana