Co byste vzkázali panu "projektantovi", potažmo investorovi takového hromosvodu?
Zdeněk Friedrich:
Citace: Jan Alin 01.11.2015, 20:37
Citace: Zdeněk Friedrich 01.11.2015, 20:05
Místo FeZn AlMgSi, výměna kratších podpěr za jiný typ, změna hořlavosti stavebního materiálu - nevidím to jako opravu, ale jako rekonstrukci se vším co to obnáší.
Nabídněte alternativu.
Osobně mě také štvou zateplovači, někteří dokonce utopí svody do zateplení, ale ještě nikdy nikdo nenabídl řešení, které by bylo schůdné a zároveň úplně v pořádku. Já osobně bych si netroufl navrhnout řešení, které by nedokázal nikdo rozcupovat na kousky během jednoho dne. Paneláky jsou prošpikovány kovem a mnoha kabely v nedefinovateln ých vzdálenostech, vedení končí v různých prostorách a výškách, zemnič je mnohdy nedosažitelný, samý beton, štěrk a asfalt. Spoustu soukromých prostorů, kam nemáte přístup.
Já to řeším tak, že se podobným šílenostem striktně vyhýbám, ale chápu nájemníky a majitele domů a realizátory zateplení, ti jsou také v bezvýchodné situaci a šanci vyhnout se tomu jako já nemají.
Ano, též to většinou řeším tak, že od podobných akcí dávám ruce pryč, i když alternativa, řešení pomocí izolovaného hromosvodu rozhodně existuje a nevidím v tom technický problém. Problém je vysvětlit investorovi, že je třeba něco udělat jinak, "když to do teď 20,30 40 let bylo v pořádku". :(
ACEOF ACES:
Citace: Jan Alin 01.11.2015, 20:37
Nabídněte alternativu.
Podle mého názoru, jsou původní hromosvody panelových domů, navržené pro podmínky České republiky, dostačující. Problémem vidím v neodborných úpravách (např. vzhledem i k zateplení) a opravách, v neodborné montáži antén a dalších zařízení a ve vandalismu. To by degradovalo i ten nejdokonalejší hromosvod, vyprojektovaný podle nejnovějších norem.
Myslím, že jde i o to, aby byl hromosvod dostatečně odolný, dal se snadno opravovat a udržovat s přijatelnými náklady.
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Palička 01.11.2015, 21:27
...
Mohu poprosit o odkaz či text? ...
Z hlediska selského rozumu by se snad dalo předpokládat, že se Stavební úřady budou řídit Stavebním zákonem (zákon 183/2006 Sb.) a vyhláškami 499 - 503/2006 Sb., které je možné požadovat za prováděcí vyhlášky ke stavebnímu zákonu.
Je smutné, když si různé úřady vykládají zákony a vyhlášky různě (zle)
Lukáš Rotrekl:
Zkuste mi to někdo připomenout někdy jak skončí blbinec před koncem roku, zkusím se podívat čemu všemu nevyhovují hromosvody na panelácích podle 341390 nebo o čem se dá pochybovat...V ím, že když jsem si 341390 pročítal, napadalo mě docela dostikrát, jak mohly paneláky procházet revizemi... No za dlouhých zimních večerů se to pokusím pochopit...
A propos mluvím o souladech a nesouladech s normou, nikoliv o vzniklých škodách, nedostatečnost i a dostatečnosti opatření ....
Jan Alin:
Citace: Zdeněk Friedrich 01.11.2015, 21:37
..........řeše ní pomocí izolovaného hromosvodu rozhodně existuje a nevidím v tom technický problém. Problém je vysvětlit investorovi, že je třeba něco udělat jinak, "když to do teď 20,30 40 let bylo v pořádku". :(
Já v tom tedy technický problém docela vidím a nejen technický, ale i finanční. On investor na to ty peníze totiž nemá, proto volí špatné, ale již půl století funkční řešení. Technické řešení, které by v konečném důsledku neskončilo překopáním celého objektu, by mě opravdu zajímalo, měl bych o něj možná ve svém okolí celkem dost zájemců.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana