Může po mě ČEZ chtít, abych si přípojku nn do 50m od sloupu zaplatil sám?
Radim Strycharski:
Citace: Jiří_Hrubý 26.04.2019, 20:02
A pro koho není vyhovující?
To vůbec není podstatné. Není to vyhovující pro jakoukoliv osobu znalou. Jestli je ten elektrikář nebo hasič pod dozorem nebo pod dohledem distributora není důležité. Není to vyhovující pro revizního technika, který kontroluje pojistky a hlavní domovní vedení. Mimochodem právě revizní zpráva odběrného zařízení je vhodným podkladem pro informaci distributorovi, že jeho přípojková skříń není v pořádku.
Rozvodak:
Citace: Radim Strycharski 26.04.2019, 22:07
To vůbec není podstatné. Není to vyhovující pro jakoukoliv osobu znalou. Jestli je ten elektrikář nebo hasič pod dozorem nebo pod dohledem distributora není důležité. Není to vyhovující pro revizního technika, který kontroluje pojistky a hlavní domovní vedení. Mimochodem právě revizní zpráva odběrného zařízení je vhodným podkladem pro informaci distributorovi, že jeho přípojková skříń není v pořádku.
Ne, podstatné je, jestli taková závada vyžaduje nápravu, nebo ne. A o tom žádný revizák nerozhoduje, neb to není jeho zařízení.
Funguje to i obráceně, v případě zjištění závady na stávajícím zařízení zákazníka, který má něco v rozporu s technickými požadavky a není to život ohrožující, rozhodně si sám jestli bude dbát upozornění distributora, za své uvede do řádného stavu, nebo na to hodí velký bobek a bude mít hodně příznivců, protože co je jednou zaplombovaný nemůže být špatně, zlý distributor ho buzeruje z monopolního postavení.
Radim Strycharski:
Pokud revizák nemůže zkontrolovat pojistky a HDV nebo pokud pojistky slouží jako hlavní vypínač budovy, tak to prostě z tohoto pohledu nevyhovující je. Jak na to bude reagovat distributor, je druhá věc. Netvrdím, že revizák o něčem rozhoduje. Rozhoduje provozovatel a v případě HDS jsou oprávnění provozovatelé dva. Já mám zkušenosti, že distributor reaguje úplně normálně. Informaci o závadě podložené článkem normy bere jako podnět a závadu odstraní. Vy mi tady tvrdíte, že když mi nepůjdou otevřít dveře elektroměrovéh o rozvaděče, tak na to jako odběratel nemusím reagovat a že vůbec není důležité, jestli se distributor dostane nebo nedostane ke svému elektroměru. Distributor má právo dostat se ke svému elektroměru, stejně jako zákazník má právo dostat se ke svému HDV. Jde jen o to, aby se o způsobu toho přístupu ti dva dohodli.
Rozvodak:
Citace: Radim Strycharski 27.04.2019, 07:33
Pokud revizák nemůže zkontrolovat pojistky a HDV nebo pokud pojistky slouží jako hlavní vypínač budovy, tak to prostě z tohoto pohledu nevyhovující je. Jak na to bude reagovat distributor, je druhá věc. Netvrdím, že revizák o něčem rozhoduje. Rozhoduje provozovatel a v případě HDS jsou oprávnění provozovatelé dva. Já mám zkušenosti, že distributor reaguje úplně normálně. Informaci o závadě podložené článkem normy bere jako podnět a závadu odstraní. Vy mi tady tvrdíte, že když mi nepůjdou otevřít dveře elektroměrovéh o rozvaděče, tak na to jako odběratel nemusím reagovat a že vůbec není důležité, jestli se distributor dostane nebo nedostane ke svému elektroměru. Distributor má právo dostat se ke svému elektroměru, stejně jako zákazník má právo dostat se ke svému HDV. Jde jen o to, aby se o způsobu toho přístupu ti dva dohodli.
Pokud jdou dvířka otevřít a pojistky vyjmout, funkce hlavního vypínače není ovlivněna. Zřejmě to nezabraňuje měření ale nebudu předjímat, neviděl jsem to na vlastní oči.
To je ale normální.
Odběratel si postaví vestavěnou skříň, elektroměr s deskou se ocitne uvnitř a v lepším případě nejde odklopit jen deska nebo sejmout kryt jističe. V horším případě je jakákoliv manipulace ukázkou akrobacie.
Stejně jako falešný dvířka a budky od truhlářů, zabraňuje to manipulaci, plnými otevření dvířek RE anebo není 80cm volného prostoru před skříní.
Nebo botníky se smradlavými škrpály.
Stejně tak jako dvacet let nepospojený rám rozvaděče s ochraným vodičem, když se pak na to upozorní tak jsou akorát všichni načuřený a nechtějí s tím nic dělat.
Asi takový případy nevídáte, protože takový revize neprovádí. Já myslím že jsem toho viděl víc než dost a pamatuju se na případy kdy nikdo závady neodstraní ani po pátým dopise.
Jiří_Hrubý:
Citace: Radim Strycharski 27.04.2019, 07:33
Pokud revizák nemůže zkontrolovat pojistky a HDV nebo pokud pojistky slouží jako hlavní vypínač budovy, tak to prostě z tohoto pohledu nevyhovující je.
Viděl-li jste vymetat RT najatého odběratelem HDSku jindy, než když náhodou připojoval nový odvod, pak jistě ano.
V praxi leze do HDS pouze distributor, který se stará i o část kde je HDV připojeno.
A je docela hukot, když si někdo dovolí říct odběrateli, že ta vyhřátá 4x6 AY už je málo a je jeho.
Asi to ten RT co mu kontroluje ty pojistky a HDV zapoměl oznámit...
V ideálním světě by šlo leccos, ale musela by fungovat vzájemná slušnost a být společným zájmem investovat do EZ na majetkovém rozhraní.
Pokud se jedná o tu špatně otevíatelnou almárku, to je tak, bude to nejspíš SILka a když se dělal brizol, tak se zaplácly panty. Pak je omezený rozsah otevírání.
A nepřeju vidět jak to dopadá, když někdo ten brizol odloupne.
Jedna věc je, aby se dostal odběratel k HDV, druhá věc jakým způsobem.
Měnil jsem spoustu skříní, které někdo vypáčil, zničil zámky, ulámal dvířka...
Může se pak někdo divit eonu, že HDS je prostě pro cizí tabu?
Když tam někdo vleze a nenapáchá škodu, ať si ho to klidně zkope, měl by si uvědomit čím je HDS předjištěná a těch opálených při navrtání přípojky bylo taky dost, zejména co začal polystyren.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana