Lze vést elektroinstalaci pod podlahou, tak jak je na fotce?
Miroš Jan:
Citace: Jiří Novotný- Stryker 03.02.2015, 18:54
A co čekáte? Že se do podlahy pustí 90 st. celsia.
Mírněte se ve výrazech.
Ptal jsem se proto, jestli to kolega nenapsal špatně, protože takováto teplota, je vysoká. U podlahového vytápění , je dle hygienických předpisů, jasně stanovená teplota.
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 03.02.2015, 18:59
Jinak to bude s dovoleným zatížením kabelů v zahřátém svazku.
No, pokud tam vede řekněme 10ks 3x2,5 a hl.jistič bude i kdyby 60A, pak 10x20/60=3,3 x 0,5=1,6, takže úplně v pohodě, a to jsem počítal hooodně do přísna.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 03.02.2015, 19:09
No, pokud tam vede řekněme 10ks 3x2,5 a hl.jistič bude i kdyby 60A, pak 10x20/60=3,3 x 0,5=1,6, takže úplně v pohodě, a to jsem počítal hooodně do přísna.
Problémy bývají většinou v místech, nedaleko rozvaděčů. Tam jdou často mnohem početnější svazky kabelů, než s kterými jsi počítal ty. mohu to doložit mnoha fotkami.
Netvrdím že to nevychází často, ale stává se to. Jen jsem chtěl upozornit i na tuto skutečnost a říci, že ne vždy to musí být tak jednoduché, jak to vypadá na první pohled.
Myslím si, že právě tyto znalosti by měli patřit k těm základním, mezi projektanty i RT i když to někdy vypadá, že to tak není. Vlastně někdy stačí jen svazek pod rozvaděčem rozdělit na více menších je zcela po problému. Jen je dobré o tom vědět, aby se to mohlo včas řešit. To jsou takové ty třešničky na dortu, zkušených pánů projektantů, začínajících v praxi, od kterých jsem se snažil občas něco přiučit.
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 03.02.2015, 19:17
Problémy bývají většinou v místech, nedaleko rozvaděčů. Tam jdou často mnohem početnější svazky kabelů, než s kterými jsi počítal ty. mohu to doložit mnoha fotkami.
Netvrdím že to nevychází často, ale stává se to. Jen jsem chtěl upozornit i na tuto skutečnost a říci, že ne vždy to musí být tak jednoduché, jak to vypadá na první pohled.
Myslím si, že právě tyto znalosti by měli patřit k těm základním, mezi projektanty i RT i když to někdy vypadá, že to tak není. Vlastně někdy stačí jen svazek pod rozvaděčem rozdělit na více menších je zcela po problému. Jen je dobré o tom vědět.
Honzo nerad se přu, ale právě naopak ;)
Přepočítací součinitel není lineární s nárustem součtu dovolených proudů kabelů, příklad:
Hl jistič 40A, za tímto 2kabely 3x2,5, zatížitelnost 20A, 2x20=40/40=1, takže nula od nuly pojde a budeš počítat se seskupením, ale pokud ony kabely budou ve svazku 4x20=80/40=2, takže pokud součinitel nebude nižší nežli 0,5 nemusíš s ním počítat.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 03.02.2015, 19:28
...
Hl jistič 40A, za tímto ...
Omlouvám se že odbočím od původného téma.
Počítá se to jinak pokud je více zdrojů, sčítají se prody zdrojů?
Např. přívod z veřejné sítě + FVE
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana